dům

Objekt se nachází v centru obce naproti kamennému můstku vedoucímu ke kostelu přes silnici, na Z straně za potokem. Jednopatrový dům, v přízemí roubený, první patro hrázděné, vynesené na podstávkách s elipticky tvarovanými oblouky. Původní trojdílné členění domu rozšířeno na S straně o malé patrové křídlo v šířce síně, na které navazuje přízemní přístavek rozšiřující hospodářskou část. V přízemí dnes roubená pouze světnice, po novodobé úpravě plochostropá. Síň plochostropá, zmenšena o malou místnost u J průčelí. Schody do patra odděleny. Dům je rozdělen na dvě části. S část hospodářského dílu je plochostropá, původně snad byl prostor užíván jako krám. Celý prostor rozdělen příčkami na menší části. V J části se nacházel původní chlév klenutý stlačenou valenou klenbou se styčnými pětibokými výsečemi, u J průčelí vedle chléva obdobně klenutá chodba. Patro domu zcela hrázděné, dispozice upravena mladšími zásahy. Okna osazena v líci. V přízemí šestitabulková, dvojitá, dvoukřídlá s dřevěným profilovaným ostěním. Ostění doplněno v horní části profilovanou římsou. Okna v prvním patře osazena v líci, členěna ve 2/3 výšky příčníkem. Dvojitá, dvoukřídlá, čtyřtabulková. Hlavní štít se dvěma okny bedněný. Střecha na původním obdélném půdorysu sedlová, kryta plechovou krytinou. Krov hambalkový s trojitou stojatou stolicí. V průčelí roubené části a hrázděného patra je ponecháno s přiznanou konstrukcí. Samostatná sedlová stříška na rizalitu kryta plechovou krytinou. Štít nad rizalitem zdoben břidlicovými šablonami. Původní lomenice datována do roku 1811 a doplněna iniciálami M. L., korunována větrnou korouhvičkou. Vstupní dveře původní, obdélné, dvoukřídlé, rámové, kazetové. Kazety zdobeny jemnou řezbou. 2006 ponechán na dveřích původní dveřní štítek a mosazná klika. Pravoúhlý světlík nad dveřmi zasklen jednoduchou geometrickou vitráží. V zadní části domu hrázděný přístavek s pultovou střechou krytou břidlicí. Dřevěné části domu natřeny hnědou barvou, zděné výplně bílé, ostění oken bílé, dveře hnědé.