dům

Dům se nachází na východní straně Borské ulice, východně od domu je meandrující říčka Svitávka. Objekt má obdélný půdorys, je patrový, k severnímu průčelí je ne jeho celou šířku přistavěn přízemní hospodářský objekt. Dům i hospodářský objekt jsou zděné, střecha obytného objektu je polovalbová, střecha hospodářského sedlová se čtvrtvalbou na severní straně. Střechy jsou kryté pálenými taškami - bobrovkami. Hřeben je podélný s komunikací, zhruba v ose sever-jih. Hlavní - uliční, západní - průčelí obytného domu je šestiosé v rytmu os 2-2-2. Vstup do síně je ve třetí ose od jihu otvorem se stlačeným obloukem rámovaným portálem s kamennými stojinami a štukovou archivoltou se štukovými klenákem. Archivolta je “nasazená” na bohatě profilovaných hlavicích. Dříky stojin jsou zdobeny rytým obdélníkem s konkávně vybranými rohy. Dveře jsou dvoukřídlé se světlíkem v oblouku. Světlík je členěn vějířovitě umístěnými příčlemi. Dveře jsou rámové, s kazetovými výplněmi, třemi nad sebou u obou křídel, přičemž horní a spodní je čtvercová, střední obdélná na výšku. Okenní otvory jsou obdélné na výšku, jsou rámovány jednoduchou štukovou šambránou a parapetní římsou, v patře jednoduchou pravoúhlou, v přízemí složitěji profilovanou. Okna jsou dřevěná, čtyřkřídlá, zdvojená, osazená za špaletou. Fasáda je horizontálně členěna jednoduchou obdélnou mezipatrovou a korunní římsou. Její profilace je odspodu následující - drobná lisis, čtvrtobloun, nos, čtvrtobloun, větší lisis. Jižní štítové průčelí je dvouosé, symetrické. Okenní otvory, okna i členění fasády je totožné s průčelím západním. V rovnoramenném lichoběžníkovém štítu je vůči vertikální ose symetricky umístěný obdélný okenní otvor rámovaný jednoduchou štukovou šambránou. Okno v něm je jednoduché, dvoukřídlé, šestitabulkové. Severní štítové průčelí má v lichoběžníkovém štítu osově umístěný okenní otvor, nyní zazděný, rámovaný štukovou šambránou. Východní boční průčelí je v patře pětiosé v nepravidelném rytmu os. V přízemí je v současnosti sedm otvorů různých velikostí, v nepravidelném rytmu a v různých výškových úrovních. Vstupní otvor je ve druhé ose přízemí od jihu, je obdélný. Okna v 1., 2. a 5. ose od jihu v patře a v krajních osách přízemí mají stejnou velikost jako v ostatních průčelích, v patře jsou rovněž se šambránou a parapetním římsou. Ostatní otvory jsou menší, bez šambrán a parapetních říms. Hospodářský objekt je v západním průčelí čtyřosý, jednotlivé osy jsou odděleny lizénovými rámci a jsou v nich malé na šířku obdélné okenní otvory s jednokřídlými dřevěnými okny. V severním štítovém průčelí jsou lizénovými rámci vytvořena dvě shodně velká pole, v nichž jsou symetricky umístěné štěrbinové větrací průduchy. V rovnoramenném lichoběžníkovém štítu jsou symetricky vůči vertikální ose umístěné dva drobné na výšku obdélné okenní otvory rámované jednoduchou štukovou šambránou s jednoduchými jednokřídlými dřevěnými okny členěnými do latinského kříže. Ve východním průčelí jsou čtyři osy oddělené lizénovými rámci, ve 2. ose od severu je obdélný dveřní otvor, v krajní ose od jihu je velký na výšku obdélný okenní otvor, ve zbývajícíh osách jsou menší téměř čtvercové okenní otvory umístěné výš, než horní strany ostatních otvorů průčelí. Přízemí obytného objektu i hospodářský objekt jsou sklenuty plackovými klenbami do pasů. Patro je plochostropé.