dům

Dům se nachází v severní části obce, v cípu pozemku mezi dvěma průjezdními komunikacemi svírajícími ostrý úhel. Jde o stavbu na obdélném půdorysu, v jihovýchodním bočním průčelí je od severu nárožní rizalit končící až za síní, tzn. za středním dílem domu. Dům je patrový, v patře zřejmě roubený, roubená je možná i světnice v jižním dílu přízemí. Stodola ve čtvtém dílu domu, na severní straně, má zděnou severozápadní stěnu a zřejmě i část severovýchodní, zbývající stěny budou mít zřejmě rámovou bedněnou konstrukci. Střecha je sedlová, krytá azbestocementovými čtvercovými šablonami. Hřeben je v ose severovýchod-jihozápad, střecha na jihovýchodní straně předstupuje před stěnu domu a vytváří tak kryté zápraží a prostor pro umístění kryté pavlače v patře. Hlavní - vstupní, jihovýchodní - průčelí je v patře čtyřosé, v přízemí šestiosé. V krajních dvou osách od jihu jsou v přízemí i patře shodně veliké na výšku obdélné okenní otvory s dřevěnými dvojitými dvoukřídlými okny. V přízemí je ve třetí ose od jihu obdélný dveřní otvor do síně, za ním severním směrem malý obdélný okenní otvor, dále zazděný obdélný dveřní otvor do chléva (dnes v horní části přeměněn v okenní otvor zazděný skleněnými tvárnicemi), poslední otvor je okenní, malý, čtvercový. V patře je ve střední a severní části bedněná pavlač s pásovým oknem a jedním čtvercovým oknem členěným do řeckého kříže v boční (jihozápadní) stěně pavlače. Jihozápadní štítové průčelí je dvouosé v pravidelném rytu os, okenní otvory jsou obdélné na výšku, okna dřevěná, dvojitá, dvoukřídlá. Štít je obložen azbestocementovými šablonami různých barev, velikostí a tvarů. Ve spodní části vytváří motiv dvou maltézských křížů, v horní je vyskládaný půlkruh. Mezi kříže, symetricky na vertikální osu, je proveden čtvercový okenní otvor s jednoduchým, dvoukřídlým dřevěným oknem, členěným do řeckého kříže. Severozápadní boční průčelí je dvouosé v patře, v přízemí je pouze jeden úzký obdélný okenní otvor s jednokřídlým dřevěným oknem v prostoru síně. Okenní otvor nad tímto a druhý severně od něj je čtvercový, oba s dřevěnými dvojitými dvoukřídlými okny. Na severním nároží a mezi stodolou a obytným domem člení fasádu pilíře stodoly. Na jižní straně je přízemí mírně ustoupené za patro (doklad odstraněné podstávky ?). Severovýchodní štítové průčelí je bez otvorů, v převažující většině a cele ve štítu bedněné svisle kladenými prkny. Dispozice objektu bude zcela jistě čtyřdílná se stodolou ve čtvrtém dílu (krajní severní). V severním dílu vlastního domu jsou v přízemí zřejmě sklenuté chlévy. V patře a ve světnici v jižním dílu domu jsou trámové stropy se záklopem.