dům

V kopci vlevo nad potokem směrem na Novinu. Patrový obdélný dům v průčelí trojosý se sedlovou střechou krytou eternitem. Dispoziční členění trojdílné. Světnice roubená s trámovým stropem. Záklop omítaný. Přední část síně zaklenuta dvěma poli segmentovité klenby. Příčně síň dělena eliptickým pasem. Zadní část síně zaklenuta čtvercovou plackou se segmentovými čely. Komín původně otevřený do síně otvorem s půlkruhovým záklenkem. Střední a zadní část domu je širší, ze síně jsou do tohoto traktu situovány dvě plochostropé komory. Zadní díl přízemí je částečně pod úrovní terénu, z přední části síně vstupuje do zaklenuté průchozí komory, za kterou je valeně sklenutý sklep. V severním traktu původně umístěn chlév s vstupem rámovaným kamenným ostěním. Chlév sklenut stájovou klenbou. V patře se opakuje dispozice přízemí. V průčelí je podlaha patra v úrovni terénu. Všechny místnosti patra jsou plochostropé. Krov je mladší, vaznicový s dvojitou stojatou stolicí. Z venkovní strany dřevo chráněno svislým bedněním, S a J průčelí je před stěnami světnice podstávka, jejíž sloupy probíhají až do patra, kde se stávají součástí hrázděné konstrukce. Pásky a překlad podstávky jsou tvarovány do eliptického oblouku. Hrázděné patro má jednoduchý šachovnicový rastr doplněný v J průčelí šikmými vzpěrami. Štít otočen směrem do údolí, bedněný se dvěma okny osazenými v líci, jednoduchými, dvoukřídlými, šestitabulkovými. V přízemí původní okna vyměněna za jednoduchá, dvoukřídlá čtyřtabulková, dělena ve 2/3. Ostění oken jednoduché s profilovanou nadokenní částí. K domu přiléhá novější rizalit v podobě patrové verandy s hlavním vstupem do domu ústícím do původního prostoru síně. Rizalit v přízemí zděný, v patře dřevěný prosklený prostor krytý pultovou střechou. Vstup do domu původními dveřmi. Dveře obdélné, dvoukřídlé, rámové, kazetové. Spodní kazety zdobeny dřevěnými čočkami, vrchní kazety nahrazeny skleněnou výplní chráněnou mříží. Dřevěné části domu červeně namořeny, okna hnědá nebo bílá. Dveře červené. V zahradě J od domu samostatný sklep zapuštěný do terénu - 2006 zcela přestavován. Vedle sklepa stodola s rámovou obedněnou konstrukcí. Stodola se sklepem jsou bez památkové ochrany.