dům

Dům č. p. 3 uzavírá na západní straně čestné nádvoří a svým severním průčelím se obrací do náměstí. Jednopatrová budova na půdorysu písmene L je složena ze tří částí, které byly postupně spojeny do jednoho celku. Hlavní severní průčelí je sedmiosé, horní okenní osy jsou rámované hladkými pilastry, které nesou bohatě profilovanou přímou nadokenní římsu. Parapety, které jsou vymezeny podokenní a patrovou římsou, jsou tvořeny vpadlými poli, ve kterých jsou na střed umístěné kruhové medailony. Okna jsou osazena čtyřkřídlými rámy dělenými na šest polí. Pravou krajní osu v přízemí tvoří průchod spojující náměstí s Purkrabskou ulicí. Portál průjezdu je zvýrazněn vysokým profilovaným kladím neseným hladkými pilastry, které dosedají na zalomený průběžný sokl. Mezi 2. a 4. osou zprava je umístěn vchod do provozovny, otvory po stranách mají charakter velkých skleněných výkladců, všechny tři osy jsou doplněny vpadlými lizénovými pásy. Zbývající levé osy jsou tvořeny třemi šestitabulovými okny rámovanými jemně profilovanou šambránou. Přízemí je členěno štukovou rustikou, která je rozdělena vertikálním lizénovým pásem. Horizontálně je severní fasáda rytmizována bohatě profilovanou patrovou a korunní římsou, která má v hladkém kladí proraženy větracími otvory. Na severovýchodním nároží prvního patra je bronzová pamětní deska od K. Babky osazená roku 1937 s textem: „TATO DESKA BYLA ZASAZENA ROKU 1937 / NA PAMÁTKU 150. VÝROČÍ NAROZENIN / JANA EV. PURKYNĚ, / VELKÉHO FYSIOLOGA A NÁRODNÍHO BUDITELE, / KTERÝ NAROZEN 17. PROSINCE 1767 V HLAVNÍ / BUDOVĚ ZÁMKU PROSLAVIL ČESKOU / VĚDU LÉKAŘSKOU PO VŠEM SVĚTĚ – ZEMŘEL / 28. 7. 1869 V PRAZE ŽELEN VDĚČNÝM NÁRODEM „ Na východní straně se k hlavnímu objektu připojuje o něco nižší podélná přístavba. Pravá část fasády je šestiosá a dodržuje členění severního průčelí včetně šambrán okenních os. V přízemí tvoří 3. osu zleva vchod do budovy doplněný novodobými dvoukřídlými dveřmi. Portál rámují dva hladké pilastry, které nesou na třikrát odstupňované kladí, nad kterým se zalamuje patrová římsa. Navazující přístavba má fasádu v patře prolomenou sedmi osami v rytmu 3 – 1 – 3, v přízemí byl rytmus změněn na 3 – 3 – 3. Okenní osy 1. patra jsou rámovány dvěma hladkými pilastry ukončenými průběžnou nadokenní a podokenní římsou. Druhá a šestá osa zprava je slepá, ostatní osy jsou v líci zdiva osazeny dvoukřídlými rámy dělenými na šest polí. Střední osu v přízemí tvoří vstup do budovy po stranách doplněný dvěma výkladci, které rámuje profilovaná šambrána. Krajní osy tvoří větší okenní otvory s profilovanou šambránou, jejich rámy jsou podélně rozděleny na dvě části, mezi vnitřním a vnějším křídlem je ozdobná mříž. Průčelí je členěno štukovou rustikou. Patrová a korunní římsa nenavazují na pravou část budovy a zalamují se kolem nároží na štítovou stranu. Štítová fasáda je hladká, prolomená v přízemí vchodem, nad kterým je vysoký světlík vyplněný luxfery. Přístavba je směrem do dvora zastřešena pultovou střechou. Hlavní budova má nízkou valbovou střechu krytou pálenou střešní taškou bobrovkou.