dům

Dům se nachází na jižní straně Mostecké ulice, na západním břehu říčky Svitávky, v její těsné blízkosti. Jde o celoroubenou stavbu na obdélném půdorysu, patrovou, se sedlovou střechou krytou azbestocementovými šablonami, na spodních okrajích střechy je díky námětkům menší sklon. Střecha na severní straně předstupuje před obvodovou stěnu, vzniká tak zápraží, v jeho východní polovině je v patře dřevěná pavlač s profilovanými sloupky a bedněným zábradlím, na východním konci s bedněnou místnůstkou, pravděpodobně záchodem. K východnímu štítovému průčelí byla druhotně (?) přisazena přízemní zděná přístavba s pultovou střechou, dnes sloužící jako kotelna. Na přístavbu dále jižním směrem navazují dva menší hospodářské objekty, severnější z nich s pultovou střechou minimálního sklonu, jižnější se střechou sedlovou. U všech přístavků jsou střešní krytinou živičné pásy. Západní štítové průčelí je dvouosé. Patro vynáší podstávka s profilovanými sloupy. Pásky a horní ližina podstávky jsou hraněny do výsledného tvaru segmentové arkády. Okenní otvory jsou čtvercové, s prostým deštěním. Okna jsou dřevěná, dvojitá, dvoukřídlá, dovnitř otevíravá. Ve štítu jsou dva symetricky umístěné okenní otvory s jednokřídlými nečleněným okny. Štít je od patra oddělen dřevěnou “římsou” nesenou dřevěnými konzolkami. Štít je obložený břidlicí v náročném geometrickém motivu s využitím řady odstínů i tvarů břidlice. Severní boční průčelí je čtyřosé, okenní otvor v krajní východní ose v patře je druhotně zabedněn. V krajních dvou osách od západu jsou okenní otvory řešené totožně s otvory v západním průčelí vč. výplní. Ve druhé ose od západu jsou dveřní otvory, v přízemí vedoucí do síně, v patře vedoucí ze síně na pavlač. Oba jsou obdélné, v přízemí s úzkým obdélným světlíkem. Dveře v přízemí jsou téměř jistě svlakové, s lícovou stranou pobíjenou. Do rámu rozděleného křížem na čtyři shodně velké díly jsou diagonálně kladeny profilované palubky, celek vytváří kosočtverečný motiv. Dveře v patře jsou v horní polovině prosklené a členěné k sobě kolmými příčlemi na čtyři shodně velké části. Východní štítové průčelí je v patře dvouosé, v přízemí je okenní otvor v severní ose druhotně zabedněn, v jižní ose zřejmě bude dveřní otvor vedoucí do kotelny. Okenní otvory a výplně jsou totožné s otvory v ostatních průčelích. Štít je od patra oddělen dřevěnou “římsou” nesenou dřevěnými konzolkami. Ve štítu jsou dva symetricky umístěné okenní otvory s jednokřídlými nečleněnými okny. Štít je obložen břidlicí výtvarně náročným motivem za využití různých odstínů a tvarů šablon, motivu dominují trojúhelníky. Jižní průčelí nebylo v době terénního průzkumu zpřístupněno. V interiéru lze předpokládat trojdílnou dispozici, možná podélně dvoutraktovou, stropy budou trámové s dřevěným záklopem.