dům

Dům č. p. 14 je patrový poloroubený objekt trojdílné dispozice s podstávkami a dlouhou pavlačí ve vstupním průčelí, který má dochovanou rozsáhlou řadu historických stavebních konstrukcí. Obytná část domu je roubená, dvoutraktově uspořádaná – za světnicí je i světnička sloužící jako výměnek. Patro je celoroubené, síň a hospodářská část přízemí jsou zděné. Sedlovou střechu kryjí cementové tašky šedé barvy, které nahradily předchozí spalnou krytinu. Hlavní (vstupní, jižní) průčelí je sedmiosé. V přízemí první dvě osy zprava náležejí oknům světnice ve dvou polích podstávky s hladkými sloupky i pásky. Okna jsou dvoukřídlá, šetitabulková. Ve třetí ose zprava se ve zděné části pravoúhlý vstup do síně s novodobými dveřmi, ostění vstupu kamenné hranolové, vlevo při vstupu pak zamřížované okno, osvětlující síň (okno je ve špaletě s kamenným ostěním, mříž jednoduchá z provlékaných hranolových profilů). Do chlévní části lze vstoupit pravoúhle zakončeným vstupním otvorem s novodobou výplní. Po obou stranách vstupu se nachází menší okenní otvor. V patře probíhá v délce síně a chlévní části pavlač se zdobně vyřezávanými sloupky, místo pásků jsou pouze profilovaná prkénka, která zčásti chybí. Zábradlí pavlače je svisle bedněné s přelištováním spár (zakončení prken bednění překryto nahoře i dole vyřezávanou lištou), zakončené profilovaným madlem. Na pavlač se vstupuje z horní síně, horní komory jsou z pavlače osvětlovány dvěma dvoukřídlými šestitabulkovými okny. V pravé části průčelí jsou v patře (horní světnice) dvě dvoukřídlá šestitabulková okna, rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a dřevěnými podokenními římsami. Okna převážně novodobá, kromě oken horní světnice (ta jsou ven otevíravá, zavěšená na úhelníkových závěsech na trnech). Východní štítové průčelí je trojosé, v přízemí s třemi poli hladké podstávky, okna přízemí i patra jsou obdobná jako ve vstupním průčelí. Zděný sokl je v pravé části dosti vysoký (vyrovnává terénní nerovnost – dům postaven ve svahu). Štít je trojetážový, svisle bedněný s lištami, obě spodní pole mají po dvojici čtyřtabulkových (pravidelně dělených) okének, rámovaných vyřezávanou lištou. Mezi okny v obou úrovních štítu je nakládací otvor. V trojúhelníkovém poli v horní špici štítu jsou prkna bednění skládaná do motivu slunce. Severní průčelí je v přízemí v rozsahu světnice roubené na vysoké omítané podezdívce, se dvěma poli podstávky, s novodobými okny dělenými do kříže a s vnějšími okenicemi. Za síní k průčelí přiléhá přízemní přístavek, v levé části zděný z lomového kamene a omítaný, vpravo bedněný. Přístavek je bez otvorů, krytý pultovou střechou. Navazující chlévní část je zděná ze smíšeného zdiva s převahou lomového kamene, omítaná, s dvěma na šířku obdélnými okny. Při pravém nároží je zdivo podpíráno širokým opěrným pilířem, zděným z lomového kamene. V roubení patra se nachází pět víceméně pravidelně rozmístěných okenních otvorů. Tato okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková, rámovaná dřevěnými šambránami a podokenními římsami. Okna jsou ven otevíravá s úhelníkovými (a „placičkovými“) závěsy, zavěšenými na trnech. Západní štítové průčelí je v přízemí bez otvorů, patro a štít jsou pobité lepenkou, upevněnou ještě svisle kladenými lištami. V patře se nachází okno, rámované dřevěnou šambránou, v dolní úrovni štítu dva větší, v horní úrovni pak dva menší okenní otvory. Střecha je sedlová, krytá cementovými drážkovými taškami šedé barvy. Střechou prostupuje těleso komína, nadstřešní část je kamenná s profilovanou římsou.