dům

Dům čp. 2, v řadové zástavbě, se nachází na území městské památkové zóny Vodňany a je situován na náměstí Svobody, na jeho západní straně. Hlavní vstupní průčelí domu je orientováno k východu, do náměstí. Spolu se sousedním nárožním objektem čp. 1, který je rovněž nemovitou kulturní památkou, tvoří významný architektonický a urbanistvický prvek. Areál domu je tvořen vlastním hlavním domem, na které na jižní straně navazuje dvorní křídlo a dále hospodářská budova - maštal, dnes restaurace. Západní dvorní budova (novodobá) je hmotově situována na původním půdorysném rozvržení starší hospodářské budovy. Ve dvoře se nachází kruhová studna, která není součástí kulturní památky. Památková ochrana se vztahuje na hlavní budovu, jižní a západní dvorní křídlo, včetně pozemku.