dům

Dům "U Zlaté lodi" čp. 180 (původně se jednalo o čp. 106) je situován na velmi exponovaném místě v historickém intravilánu města Písek, při ústí Karlovi ulice do náměstí. Dům v řadové zástavbě tvoří část SZ strany náměstí proti areálu píseckého hradu včetně radnice a bývalých kasáren. Dům se nachází na území Městské památkové zóny Písek. Jedná se o dvoupatrový, částečně podsklepený dům na hloubkové parcele, na který navazuje dvorek s ohradní zdí. Budova včetně dvorku se nachází na pozemku st.parc.č. 132/1. V prodloužení pozemku 132/1 je situován pozemek st.parc.č. 132/3, na kterém se nachází novější patrový dům čp. 106, na který se nevztahuje památková ochrana. Patrně se jednalo o zadní trakt hlavního domu. V letech 2007 - 2009 probíhala modernizace (rekonstrukce) domu - přestavba ke komerčním účelům - prodejna v přízemí a v patře, kanceláře a bytová jednotka v podkroví. Plocha dvora byla zastavěna novým přízemním objektem s terasou na střeše, která je přístupná z hlavního domu, z prvního patra. Přízemní objekt ve dvoře není památkově chráněný.