dům

MAJITEL OBJEKTU NEUMOŽNIL PŘÍSTUP DO NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY. Dům čp. 12, v řadové zástavbě, se nachází na území městské památkové zóny Vodňany a je situován na náměstí Svobody, na jeho jižní straně. Hlavní vstupní průčelí domu je orientováno k severu, do náměstí. Patrový klasicistní dům s navazujícím novějším západním a jižním dvorním křídlem je situován na úzké parcele. Dvůr je z větší části novodobě zastřešen a využit k prodejním účelům. Měšťanský dům v řadové zástavbě je patrový a je situován na protáhlé úzké parcele. Dům je zastřešen sedlovou střechou, která je kyrat taškami. Tříosé patrové průčelí dosedá na mírně předsazený sokl a je ukončeno profilovanou korunní římsou. Přízemí je členěno dvěma krajními širokými vstupy s rovným nadpražím. Vstupy jsou řešeny jako dveřní otvor s postranními prosklenými pásy, vše v dřevěném rámu a s naznačeným polokruhovým ukončením. (Původně byla fasáda v přízemí zakryta dřevěným portálem krámské místnosti a vjeudovým otvorem s vraty). Patro je prolomeno třemi okenními otvory ve štukové profilované šambráně se zvýrazněným vrcholovým klenákem. Okna dosedají na průběžnou podokenní římsu se zvýrazněným oplechovaným parapetem. Okna dvoukřídlá, členěna do T, s pevným poutcem. Okna jsou osazena ve špaletě. Plocha mezi přízemím a prvním patrem je hladká s reklamním úzkým polem na omítce. Dvorní fasáda je zcela překryta proskleným zastřešeným objektem, částí, která je součástí hlavní budovy.