dům

Dům se nachází na východním okraji jádra malého města Verneřice, při hlavní silnici resp. ulici Českolipská ve směru na Loučky. Zástavba je v tomto místě již rozvolněná, od konce poslední kompaktní řadové zástavby po obou stranách ulice (v městečku ojedinělé) je objekt vzdálen cca 150 metrů. Jde o solitérní drobný areál, jehož základem je od ulice a meandru paralelního Bobřího potoka odsazené stavení, přístupné přes betonový mostek. Areál dotvářejí na jižní a východní straně umístěné objekty někdejšího zahradnictví: skleníky a kotelna. Dům stojí na rovině, není příliš nápadný. Z jižní strany ho původně tečoval náhon, dnes jen od západu v reliktu patrný, a rybník, dnes beze stopy zaniklý. Obdélný patrový dům trojdílné levé dispozice je završen sedlovou střechou. K hlavní hmotě je při většině délky zadní podélné fasády přistavěna za odsazením čtvercová zděná a dále až k úrovni zadního štítu obdélná dřevěná část, obě kryté pultem, o dvou sklonech. Dům se k ulici a mostku obrací právě zadní podélnou fasádou s přístavky, do dvora k jihu je pod mírně vysunutou pavlačí umístěn hlavní vstup, k východu je orientována čelní štítová fasáda. Dům je částečně podsklepený. Přízemí je zděné, v zadní části roubené, omítané. Patro je hrázděné, včetně pavlače bedněné. Hrubá omítka přízemí je přírodní okrová, jen místy jsou dochovány relikty původní hladké omítky. Bednění patra i štítů je tmavě zpatinované. Prostá sedlová střecha je krytá taškami vlnovkami, zamechovanými a zašedlými. Obě roviny střechy jsou bez světlíků, při hřebeni z jižní strany vystupuje čtvercová komínová hlava z pálených cihel, se zbytky omítky. Výraz domu je dán skladbou a opláštěním užitých konstrukcí, kde se světlejším omítaným přízemím kontrastuje tmavé bedněné patro včetně štítů. Fasáda v přízemí je bez členění, pouze okna rámují širší šambrány lemované páskem. Bednění horní partie je v přední části se zalištováním a jemnějšími detaily (vyřezávané obloučkové prkno v úrovni korunní římsy), v zadní části obyčejné, bez zalištování. Okna do světnice v přízemí jsou dvoukřídlá, do latinského kříže dělená, sdružené okno do komory dvakrát šestitabulkové. Okna v patře jsou novodobě utilitárně napevno bez dělení zasklená.