dům

Dům čp. 115 v Kerharticích stojí na obdélném půdorysu, je patrový se sedlovou střechou. K oběma okapním stěnám jsou připojeny dvě nízké přístavby s pultovou střechou. Jde o převážně roubený dům s podstávkou zasazený do terénní nerovnosti. Objekt je umístěn při silnici od Veselého do Nového Oldřichova severozápadně od kerhartického kostela sv. Máří Magdalény. Celý dům stojí na kamenné soklové podestě, jihozápadní (obytná) část je roubená, severozápadní část zapuštěná do svahu je zděná ze smíšeného zdiva, jedna přístavba je zděna z cihel, druhá z lomového kamene. Celé patro je roubené, na jihozápadě je vynášeno podstávkou, u svahu je uloženo na zděné stěně. Dřevěné prvky mají černou povrchovou úpravu, mezi trámy je částečně dochovaná světlá mazanina. Uliční štítová stěna je tvořena třemi poli podstávek prolomenými na výšku obdélnými otvory. Otvory jsou zatlučeny svislými prkny. Osově nad přízemními otvory jsou umístěna okna v patře, která jsou stejně široká jako v přízemí, na výšku jsou kratší. Okenní křídla se nedochovala. Otvory jsou zvýrazněny jemně profilovanými šambránami s bílou povrchovou úpravou. Štít je obložen břidlicovým obkladem s routovými motivy, pod hřebenem je z obkladu v kruhu vyvedena růže. Ve štítu jsou celkem čtyři obdélné okenní otvory s dochovanou jednotabulkovou výplní. Dvě položené níže jsou větší než dvě pod hřebenem. Jihovýchodní průčelí je tvořeno zleva dvojicí podstávek se dvěma na výšku obdélnými otvory, třetí osa zleva je vstupní, následuje drobné obdélné okno a nízká zděná přístavba s pultovou střechou zapuštěná do svahu. Patro je roubené, nad přístavbou je sdružené okno a další otvory jsou umístěny osově. Pod okny v patře předstupuje parapet. Výplně osazeny nejsou, otvory jsou zakryty bílými deskami. Vstupní dveře jsou jednokřídlé dovnitř otevíravé, ze dvou třetin jsou plné s na koso kladenými prkny, horní třetina je dnes zaslepena, ale obsahovala tři skleněné tabule v segmentovém otvoru. Přístavba směrem k silnici měla vstupní otvor, dnes z větší části zazděný. Patrný je jen na šířku obdélný otvor. Plochá pultová střecha je kryta torzálně lepenkou. Severozápadní průčelí je zprava tvořeno dvěma nestejně širokými poli podstávky. V širším je zabedněný okenní otvor. Část přízemí směrem ke svahu je zděná z omítaného smíšeného zdiva. Stěna je prolomena úzkými jednokřídlými dveřmi z dřevěného masivu, otevíravých ven a zdobených na koso provedenou skladbou části dřevěných prvků. Špaleta těchto dveří navazuje na mladší nízkou přístavbu s rovnou střechou zapuštěnou do svahu, která je zděná z pálených cihel. Patro je celé roubené, jen směrem k silnici a nad přístavbou je prolomeno na výšku obdélnými otvory. Zadní štítová stěna směrem ke svahu je v přízemí tvořena zděnou konstrukcí spojující obě zadní přístavby do výšky parteru. Ve výšce patra jsou v této stěně tři úzké na výšku obdélné otvory bez výplně. Štít je pobit nepohledovým svislým bedněním. Střecha je sedlová, krytinu tvoří na koso kladené azbestové šablony. Severozápadní rovina je doplněna o dřevěný vikýř se sedlovou střechou a jednokřídlými dveřmi. Patrně se jednalo o nakládací otvor pro skladování sena. Výplně oken se v objektu dochovaly jen minimálně. Z okenních konstrukcí zbyly špalety a vnitřní okenice.