dům

Dům č. p. 16 je umístěn v jihovýchodní části Karlova náměstí v Roudnici nad Labem. Stojí na úzké protáhlé parcele, má obdélný půdorys s křídlem vybíhajícím k jihu, je podsklepený se třemi nadzemními podlažími a zobytněným podkrovím. Hlavní průčelí je v přízemí tříosé, dvě horní podlaží mají pět os, kdy krajní okna jsou po dvojicích sdružená. Prostřední osa je v přízemí vstupní, v prvním patře ji vyplňuje arkýř, ve druhém jednodílné okno. Směrem do ulice je objekt zakončen atikovou balustrádou s pilíři v nárožích, zakončenými vázami. V ose průčelí se tyčí novobarokní volutový štít s půlkruhovým záklenkem a oválným oknem. Fasáda v průčelí obsahuje převýšenou soklovou část, v úrovni terénu prolomenou dveřním otvorem. Dveře jsou původní novobarokní se secesními prvky, dvoukřídlé dřevěné, kazetové se zvlněným nadsvětlíkem, uzavíratelné na klapačku. Světlík je opatřen mříží s vegetativními motivy. Rostlině laděný dekor mají i dřevěné torzálně dochované zdobné prvky na křídlech. Fasáda obsahuje pásovou bosáž v prvních dvou podlažích. Poslední patro je v ploše hladké. Po stranách vstupu vybíhají historizující konzole ozdobené hermami. Vlevo je mužská, vpravo ženská herma, které na ramenou a v rukou podpírají středový arkýř. Arkýř navazuje na kordonovou římsu přízemí a tvoří jej hranolová hmota se zvlněnou pultovou střechou, krytou měděnkou. Spodní část arkýře tvoří slepá balustráda, vymezená prostorem mezi průběžnou kordonovou a parapetní římsou. Suprafenestra arkýře je zdobena festony a girlandami. Po stranách arkýře jsou po dvojicích sdružená okna se zalamovaným hrotitým frontonem s rostlinným reliéfem. Třetí nadzemní podlaží není zdobeno pásovou bosáží, dvojice sdružených a jedno samostatné okno jsou nahoře dekorovány zalamovanou nadokenní římsou. Suprafenestra je zdobena štukovými rostlinnými reliéfy. Nad nadokenními římsami je trojice na šířku orientovaných oválných okének. Stavba je zakončena masivní profilovanou korunní římsou krytou prejzy, ze které vybíhá atiková zeď se stylizovanou balustrádou po stranách s vázami a volutovým štítem. Střecha je sedlová krytá bobrovkami kladenými na husté laťování. Směrem do náměstí je podkrovní prostor prosvětlen ateliérovými střešními okny. Ostatní dvorní průčelí (jižní dvouosé hlavního křídla, jižní jednoosé a východní čtyřosé /1 + 2 + 1/ dvorního křídla) jsou bez členění, s okny jako v hlavním průčelí. Pouze východní průčelí dvorního křídla má zaoblená, dovnitř odsazená nároží. V první ose má okna asi ze dvou dolních třetin zaslepena, protože patří spížím a čtvrtou osu tvoří hluboká a na celou výšku domu vysoká nika, v níž jsou dveře s nadsvětlíky. V přízemí jsou dveře vedoucí na dvůr, v patrech na lodžie s litinovým zábradlím nesené segmentovými pasy.