dům

Obytný dům je převážně roubený, zděná omítaná je pouze část přízemí (síň, blok kolem bývalé černé kuchyně a topenišť a komorochlévní díl). Patrový objekt má jádro obdélného půdorysu. Na severovýchodní straně je rozšířen o přízemní zděnou omítanou přístavbu s pultovou střechou krytou pásovou černou lepenkou. Střecha jádra domu je sedlová, krytá plastovou břidlicí (Naturaflex, pokládka na koso). Komínové těleso, vystupující pod hřebenem střechy na severovýchodní straně, je z režných pálených cihel a opatřené betonovou korunou s plechovou stříškou. Dvě třetiny podélného dvorního jihozápadního průčelí lemuje v patře dřevěná pavlač, nad kterou má střecha upravený nepatrně nižší sklon a větší přesah. Čelní jihovýchodní štítové průčelí je v celém rozsahu roubené (světnicový díl). Roubení má nárožní spoje v přízemí na zámek a v patře na rybinu a je posazené na obetonovanou podezdívku. Trámy mají černohnědý nátěr, vymazávka je z tradiční hliněné směsi, nebo z vápenné nastavované malty s bílým nátěrem. Přízemí lemují tři pole elipticky tvarované podstávky, která vynáší mírně předsazené patro. Podstávka má velmi zdobně profilované sloupky, ližinu, trámkové pásky a trojúhelné výplně z širokých prken do drážky. Pásky i ližina jsou vybrány do oblouků a na čelní hraně zdobené mělkými zářezy. Spoje mezi jednotlivými prvky jsou čepované, zajištěné dřevěnými kolíky. Přízemní trojice oken má masivní parapety s profilací a výrazně zdobené dřevěné obložky (volutové hlavice s rostlinným dekorem, profilace po obvodu). Okenní výplně jsou dřevěné jednoduché dvoukřídlé s dělením do kříže a bambulkovými závěsy. Trojice oken v patře je obdobná, liší se bílým nátěrem výplní, závěsy s trny a oky a bohatou profilací masivních parapetů a tvarem obložek – ploché prkno s uchy a kapkami, profilovaný překlep s nástavcem a trojúhelník pod parapety. Uprostřed stěny patra je patrné zhlaví příček středové chodby. Štít je obložený zdobně kladenými černými, šedými a bílými břidlicovými šablonami. Hlavní plocha má kosočtvercové vzory, trojúhelník na vrcholu má víceboké šablony s kosočtvercovými vzory, obvod štítu obíhá lemovka s bílých šablon, postavených na špičku a velké obdélné šablony. Přesah střechy kryjí v podhledu i na čele rovněž břidlicové šablony. Spodní okraj štítu tvoří okapnice, krytá břidlicovými šablonami a podpíraná subtilními dřevěnými konzolkami. Dvorní jihozápadní průčelí je v přízemí vpravo v rozsahu světnice roubené s třemi poli podstávky a třemi okny. Vzhled roubení, podstávky a oken je totožný se štítovým průčelím. Na ližinu podstávky jsou posazena zhlaví stropních trámů. Patra je v tomto úseku rovněž roubené, má čtyři okna a mezi druhým a třetím oknem zhlaví interiérové příčky (rozdělení obytného dílu na dvě místnosti). Zbylá partie přízemí je zděná omítaná, s bílým nátěrem základní plochy a okrovým nátěrem pískovcových ostění. Na roubenou světnici navazuje síň s dvojicí obdélných oken, mezi nimiž je pravoúhlý vstup. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé kazetové s horní prosklenou částí (nátěr dveří je lazurní hnědý). Okenní výplně jsou dvoukřídlé hnědé, otvory jsou doplněny kovanými provlékanými mřížemi. Dále doleva jsou umístěna čtyři okna chlévního typu (obdélná na šířku, jednokřídlé výplně, kované provlékané mříže). Třetí okno zleva je zleva zazděné a je zde umístěna přípojková skříň. Do chléva vede vstup mezi prvním a druhým oknem zleva, opatřený dvoukřídlými novodobými svlakovými dveřmi. Patro v rozsahu horní síně a komorového dílu lemuje pavlač s profilovanými sloupky (obdobné jako u podstávky) a svisle kladeným bedněním. Pavlač vynášejí trámy v úrovni stropu nad přízemím. Roubená stěna patra obsahuje zprava v rozsahu horní síně okno (hnědé dvoukřídlé s dělením do kříže a masivním profilovaným parapetem), vstup se svlakovými dveřmi z úzkých prken a okno (bílé dvoukřídlé okno dělené do kříže s jednoduchou obložkou a masivním profilovaným parapetem). Následuje první komora s oknem (bílé dvoukřídlé okno dělené do kříže s jednoduchou obložkou a masivním profilovaným parapetem) a vstupem (dvoukřídlé kazetové bílé dveře). Do druhé komory je prolomena dvojice oken s dvoukřídlými bílými výplněmi dělenými do kříže a jednoduchými parapety a obložkami. Rozdělení interiéru je patrné podle zhlaví příček. Zadní severozápadní štítové průčelí domu je v přízemí omítané bez oken či vstupů. Patro je roubené. Uprostřed jsou čitelná zhlaví příček středové chodby. Mezi nimi je umístěno okno s bohatě profilovaným parapetem, rámem umístěným do drážky v roubení a jednokřídlou bílou novodobou výplní. Štít je obložen šedým eternitem, kladeným na koso s lemy po obvodu. Spodní okraj štítu tvoří okapnice, podpíraná subtilními dřevěnými konzolkami. Severovýchodní podélné průčelí je v přízemí roubené pouze na levém okraji (světnice). Okno je totožné s jihovýchodním štítovým průčelím. Roubení je ukončeno svislým sloupkem a dále navazuje omítaná stěna (ke stěně přiléhala dříve přístavba kolem chlebové pece se vstupem do světnice). Zhruba uprostřed průčelí zakrývá přízemní omítaná přístavba – dnes garáž s dvoukřídlými dřevěnými vraty. Pravá část přízemí má v omítané bílé fasádě režná pískovcová ostění tří chlévních oken s kovanými provlékanými mřížemi a dvoukřídlými bílými výplněmi. Patro je v celém rozsahu roubené, rozdělení interiéru je patrné podle zhlaví příček. Zleva jsou zde umístěny následující otvory – okno do prvního pokoje (vzhled totožný s jihovýchodním štítovým průčelím), dvě malá hnědá jednokřídlá okna do druhého pokoje, okno (malé hnědé jednokřídlé okno) a zrušený vstup do horní síně (trámková zárubeň, novodobá svlaková výplň) a tři okna do komorového dílu s dvoukřídlými bílými výplněmi dělenými do kříže, jednoduchými parapety a obložkami (třetí okno zprava se liší profilovaným parapetem). Interiér má v přízemí tradiční trojdílné dělení se světnicí v pravém jihovýchodním dílu a chlévem v levém severozápadním dílu. Síň v přízemí je zaklenutá plackovými klenbami se segmentovými pasy. Podlaha je tvořená novodobou keramickou dlažbou. Stěny jsou omítané s bílým nátěrem. Do síně je na severozápadní části vloženo zděné schodiště do patra. Přilehlá část má dvě široká pole klenby. Ze zadní severovýchodní části síně je vydělena prostora někdejší černé kuchyně, dnes využívané jako koupelna, ke které přiléhá těleso tahového komína. Místnost je zaklenutá vysokou valenou klenbou. Novodobými dveřmi je z koupelny přístupná přístavba, druhotně upravená na garáž. Zde jsou patrné otisky zaniklé klenby a tělesa chlebové pece. V síni na schodiště podél stěny do chléva navazují dvě užší pole kleneb. V zadní stěně je pravoúhlý vstup do spížní komory se svlakovými dveřmi. Komora má valenou pískovcovou klenbu bez omítky. Mimořádně rozlehlá světnice má trámový strop s horním překládaným záklopem z velmi širokých prken/desek. Strop podpírá masivní průvlak, podepřený uprostřed dřevěným sloupem s bohatou profilací – šestiboká patka, válcový dřík, profilovaná hlavice, hranolová část s náběžnými štítky. Stropní trámy zdobí profilace s náběžnými štítky. Podlaha je převážně prkenná. Podél příčky do síně, kde byla a jsou umístěna otopná zařízení, je použita novodobá keramická dlažba. Vstup ze síně má profilovanou obložku a dvoukřídlou kazetovou výplň. Stěny jsou z poloviny roubené, z poloviny omítané. Chlév je přístupný ze zápraží a rovněž vstupem ze síně, který má segmentový záklenek a svlakovou výplň. Místnost je rozdělená uprostřed hranolovými pilíři z pískovcových kvádrů. Původně byla zaklenutá šesti poli valené klenby s trojúhelnými výsečemi a půlkruhovými pasy. Zachována je pouze trojice polí při síni. Zbylá část má novodobý plochý strop s heraklitovým podhledem. Dlažba je cihelná, stěny a pilíře nabílené vápnem. Dispozice patra zhruba odpovídá základnímu rozvržení přízemí, je však rozdělená na pět dílů a tři trakty. V druhém traktu celým patrem prochází v podélném směru roubená středová chodba, osvětlená okny ve štítových průčelích. Jihovýchodní část chodby (při obytných místnostech) má betonovou čtvercovou dlažbu v kombinaci černých, červených a bílých odstínů. Horní síň má trámový strop se sololitovým podhledem a dvojicí průvlaků v rozsahu středové chodby (trámy mají profilaci s náběžnými štítky). Podlaha je mimo středovou část betonová. Místností procházejí dva omítané komíny, které se následně spojují v podkroví. Na jihozápadní straně je vstup na pavlač s trámkovou zárubní a svlakovými dveřmi s prosklenou horní částí, pásovými závěsy a zdobeným nekapotovaným zámkem. Na protější severovýchodní straně je vstup s novodobými dveřmi, vedoucí původně do přístavby, nebo případné pavlače nad ní. Jihovýchodní část patra odpovídající svým rozsahem světnici v přízemí je rozdělená na dva díly, přístupné vždy ze středové chodby svlakovými dveřmi s pásovými závěsy a krabicovými zámky. Stropy jsou trámové se sololitovým podhledem, anebo omítané s šablonovou výmalbou. Podlahy jsou prkenné. V severozápadní části patra nad chlévem jsou umístěny dva díly s komorami. Část roubených dělících příček je zde vyřezána, část je nahrazena cihelnými stěnami a je zde umístěno schodiště do podkroví. Místnosti mají trámové stropy (i zde s profilací a náběžnými štítky) s horním prkenným záklopem. Podlahy jsou prkenné, stěny roubené, vyjma omítaných stěn s šablonovou výmalbou u severozápadní komory. Krov z tesaných trámů je hambalkový s ležatou stolicí. V podélném směru je doplněn průvlak podpírající rozpěry stolice. Sloupy plných vazeb jsou zavětrovány v podélném směru vzpěrami (do středních vaznic) a v příčném směru pásky mezi sloupky a rozpěrami. Veškeré spoje jsou čepované zajištěné dřevěnými kolíky. Krytina je položena na prkenném bednění. Půda má podlahu z prken a krajinek.