dům

Dům č. p. 202 je součástí areálu usedlosti č. p. 141, která je zapsána jako nemovitá kulturní památka rejstříkové číslo 101231. Součástí areálu jsou kromě budovy č.p. 141 také výměnek č.p. 192, stodola a kůlna. Zděný omítnutý dům obdélného půdorysu je situován jižně od domu č. p. 192, je postaven na vysoké kamenné podezdívce, která vyrovnává svažitý terén (směrem k severozápadu). Střecha je sedlová krytá eternitovými šablonami. V severozápadním štítovém průčelí je díky svažitosti terénu umístěn exteriérový vstup do suterénu domu. Obdélný otvor, umístěný v ose stěny, je vyplněn jednokřídlými dveřmi rámové konstrukce, po stranách jsou obdélná okna s kovanou mříží. Ostění oken a vstupu je zvýrazněné glazovanými cihlami. Obdobným způsobem je řešeno rovněž nároží podezdívky. V úrovni přízemí je průčelí členěno dvěma okenními otvory situovanými po stranách fasády. Okna jsou dvojitá trojkřídlá jednotabulková. Okno je rámováno štukovou šambránou a podokenní římsou, které jsou společné i pro okenní otvor v navazujícím průčelí (tj. v jihozápadním, resp. severovýchodním). První patro je osvětlováno jedním okenním otvorem, vyplněným dvojitým čtyřkřídlým jednotabulkovým oknem. Nad oknem probíhá jednoduchá ve štuku provedená římsa oddělující první patro od podkroví. Štít je členěn jedním obdélným oknem. Jihozápadní průčelí je členěno dvěma okenními otvory prolomenými opět na okraji plochy a jedním malým okénkem ve střední části. Krajní okenní otvory jsou vyplněny dvoukřídlými šestitabulkovými okny a opět mají společné řešení (podokenní římsa a štuková šambrána) s okny v severozápadní, resp. jihovýchodní stěně. Okno ve střední ose fasády je jednokřídlé, čtyřtabulkové. Průčelí je ukončeno předsazenou korunní římsou. Jihovýchodní průčelí je v úrovni přízemí členěno dvěma okenními a jedním vstupním otvorem. Západní okno je dvoukřídlé šestitabulkové, opticky je spojeno podokenní římsou s oknem v jihozápadním průčelí. Východní dvoukřídlé jednotabulkové okno lemované šambránou a podokenní římsou osvětluje začátek schodiště do patra. Nad ním je prolomeno identické okno osvětlující mezipatrovou podestu schodiště. Vstupní otvor ve střední ose je vyplněn dřevěnými dveřmi rámové konstrukce. Okenní otvor v úrovni patra je prolomen ve střední ose a vyplňuje jej dvoukřídlé jednotabulkové okno. Štít je opět členěn obdélným okenním otvorem. Před severovýchodní průčelí je poněkud asymetricky předsazen obdélný rizalit ukončený lodžií krytou pultovou střechou nesenou dvěma kovovými sloupky. V ose rizalitu je na úrovni podezdívky umístěn hlavní vstup do budovy. K němu stoupá pěti stupni jednoramenné schodiště. Dveře jsou jednoramenné dřevěné rámové konstrukce. Po obou stranách vstupu jsou dvě čtvercová zamřížovaná okna osvětlující komory. Lodžie je přístupná obdélným vstupním otvorem vyplněným jednokřídlými novodobými dveřmi. Na severním okraji fasády je prolomen okenní otvor vyplněný dvojitým dvoukřídlým jednotabulkovým oknem. Průčelí je ukončeno předsazenou neprofilovanou korunní římsou.