dům Modrá hvězda

Dům se nalézá v historickém jádru Týna, v jz. části náměstí Míru nedaleko farního kostela sv.Jakuba a při vyústění ulice Horní Brašov, kam se obrací boční fasádou. Dům „U modré hvězdy“ stojí v jz. části náměstí nedaleko farního kostela sv.Jakuba. Objekt se nalézá v nárožní poloze a nejvíce exponovaný roh je navíc zdůrazněn válcovým rizalitem s jehlancovou střechou. Východní průčelí je obráceno do náměstí Míru a severní fasáda do ulice Horní Brašov. Přízemí je barvou fasády opticky odděleno od patra se sítí malovaných iluzivních architektonických prvků. V severovýchodním nároží domu vystupuje válcovým rizalit s jehlancovou střechou. V přízemí rizalitu je pár segmentově zaklenutých výkladců do prodejny v přízemí. Stejný výkladec nalézáme také na severní straně domu vedle užšího a prostého obdélného okna. V jižní straně přízemí domu jsou proraženy dva obdélné vstupy, pravý do prodejny, a levý do chodby a na schodiště domu. V patře rizalitu je trojice oken vzájemně oddělena malovanými iluzivními architektonickými prvky – lisénami a šambránami. V intervalu 1+2 jsou užita tři okna na severní fasádě. Hlavní východní průčelí domu je v patře otevřeno párem obdélných oken a při sv.nároží nalézáme ve štuku provedené domovní znamení. V kruhovém terči vystupuje modrá sedmicípá hvězda, která dala domu nynější pojmenování. Mezi sousedním domem čp.251 byla původně úzká proluka, která byla přemostěna úzkým krčkem umožňujícím původně v přízemí průchod do dvora. Patro krčku je otevřeno menším oknem, které je o něco výš než ostatní okna na fasádě domu, stejně jako podlaha interiéru ve vztahu k celému domu. Jižní průčelí se obrací do dvora. Při západní straně vystupuje obdélný rizalit, který je při zemi dvouosý s okoseným nárožím a v mezipatře tříosý. Masivní, bobrovkami krytá patrová římsa běží pouze po zdech rizalitu a odděluje dvouosé patro. Ustupující jižní průčelí domu se ve své východní třetině zřetelně zalamuje směrem do dvora. V přízemí trojosá stěna se otevírá u rizalitu novodobými prosklenými dvoudílnými dveřmi na podestu schodiště do sklepa a přízemí domu. Rozměrný zaslepený půlkruhový otvor při nároží sousedního domu čp.251 sloužil původně jako otevřený průchod z náměstí. V mezi patře vidíme dvě a v patře tři obdélná okna. Valbová střecha nad rizalitem a domem je otevřena třemi trojúhelnými vikýři do podkrovích bytů. Travnatý, zčásti vybetonovaný a asfaltovaný dvůr je od jihu uzavřen ocelovým pletivem s vraty. Plocha dvora se svažuje k jihu, směrem k řece do Puchmajerovy ulice. Od severu je vymezena obytným domem, od východu a západu hmotu sousedních domů a ohradní zdí. Část západní hranice dvora je vymezena zděnou omítanou ohradní zdí, která navazuje na dům a v koruně je krytá bobrovkami. Na její jižní konec navazuje obdélný objekt kůlny. Na budovu kolny se nevztahuje památková ochrana.