Dům pánů z Kunštátu

Dům pánů z Kunštátu tvoří původně románský palác, klasicistně přestavěný, který na východě uzavírá společný dvůr s domem čp. 946. Románský palác, jádro raně feudálního dvorce je ojedinělou románskou architekturou tohoto typu v Praze. Dochovalo se přízemí včetně kleneb 1.patra a část dalšího obvodového zdiva. Ve zdi dnešního 1.patra se dochoval původní štít stavby. Dům byl renesančně upraven, při JZ nároží byla přistavěna schodišťová věž a do domu byly vloženy nové klenby. Podobu domu změnila přestavba v letech 1846-47. Dům má klasicistní fasádu – okna lemují páskové šambrány a člení ji kordonové římsy. Dnes je pod lešením v rekonstrukci. K domu se pojí ještě dvůr s ohradní zdí a bránou. Na dvoře je novodobý přístavek ve tvaru písmene „L“ - není předmětem památkové ochrany ve smyslu KP. Nejvýznamnější částí dnešního domu je románská stavba. Spodní podlaží je symetricky členěno na tři prostory; nějvětší střední prostor je zaklenut šesti poli křížové klenby, klenbu podpírá dvojice sloupů. Postranní místnosti jsou zaklenuty čtyřmi poli křížových kleneb na střední pilíř; zachovala se zde rohová otopná zařízení. Dispozice 2. podlaží je obdobná, postranní místnosti jsou sklenuty na sloupy, střední sál byl zaklenut dvojicí velkých křížových kleneb se středním pasem bez podpory. Zachovány jsou i portály, především portál jižni místnosti s tvarovaným zdobeným nadpražím. Unikátně se dochoval i severní štít objektu.