dům pánů z Kunštátu

Řadový jednopatrový palác lichoběžníkovitého půdorysu se čtyřmi uzavřenými křídly a vnitřním nádvořím. Objekt jednotraktové dispozice je postaven z lomového kamene a cihel. Hladká uliční fasáda má částečně bosovaná nároží. Soklové přízemí, které je vlevo od středu prolomeno klenutým průjezdem do dvora, flankovaným nákolníky, je zesíleno novější přizdívkou a přizpůsobeno zvedajícímu se terénu. Po stranách jej prosvětlují dvojice okenních otvorů s parapety a lištovými šambránami – zleva obdélná, zprava širší se segmentovými záklenky. Jejich prosklené výplně jsou 8krát či 6krát dělené a opatřené mříží. (Pod prvním oknem u země se nachází zaslepené pravoúhlé ostění a půlkruhově zaklenutý sklepní průduch.) Následné patro, oddělené předstupující kordonovou římsou zastřešenou taškami, je osmiosé a prosvětlené obdélnými okenními otvory s parapety a šambránami. Okna jsou obdobná, 8krát dělená, bez mříží, pouze navíc doplněná nadokenními římsami. Sedlová střecha je oddělena korunní římsou a opatřena sedmi vikýři. Krytinu tvoří pálené tašky typu bobrovka. --- Špaleta průjezdu s profilovaným ostěním se zužuje do půlkruhově zaklenutého kamenného portálu. Prostora za ním je zaklenuta valenou klenbou, jejíž postranní široké lunety ústí do zahloubené rohové místnosti vlevo (dnes malého přednáškového sálu zvýšeného třemi schody) a celoprosklené místnosti vpravo (dnes kavárny). Druhý portál, jenž ústí do dvora, má lomený záklenek. Kratší nádvorní průčelí jsou prolomena arkádami (v přízemí třemi, v patře třemi i čtyřmi), delší průčelí visutými pavlačemi na devíti a desíti masivních krakorcích s různě širokým a tvarovaným podklenutím. Schodovými stupni členěné přízemí prosvětlují dveřní a okenní otvory (vesměs 6krát dělené) s profilovanými ostěními a půlkruhovými záklenky, patro má obdélné dveřní a okenní otvory (8krát dělené) s parapety, šambránami a nadokenními římsami (některé si zachovaly autentický renesanční ráz.) Pískovcové sloupy arkád jsou vysekány v toskánském řádu. Zábradlí mají kovové příčle nebo kamenné balustrádové kuželky. Klenby včetně interiérů jsou křížové, valené; případné konzoly vysoké, plastické. Místnosti v patrech jsou převážně plochostropé. Zadní stěna domu s bočními průchody do dvora, u obchodního centra Velký Špalíček, je hladká a bez oken. Pod objektem se nachází vysoký sklep s valenou cihlovou klenbou.