dům s městskou bránou

Jednopatrová zděná omítaná stavba se sedlovou střechou mezi bočními štíty stojí v linii městských hradeb, na jižní straně o jedné ose, na severní straně dvouosá. K JV nároží brány přiléhá objekt, který do své konstrukce pojal hradbu, pohledově se však neuplatňuje. Líc jižního průčelí se rozšiřuje k průčelí sousedního č. o. 16 rovněž úsekem o jedné ose, ve které je v přízemí zasazen dveřní otvor s půlkruhovým záklenkem. Jižní fasáda je hladká, na soklu lizénový rám se svislou pásovou rustikou. Obdélné okno v 1. patře rámuje plochá jednoduchá šambrána, pod níž jsou v omítce plastické letopočty 1841a 1931. Mezi šambránou a korunní římsou je letopočet 1540 zasazen do štukového rámu tvaru obdélníku s ušima v bocích. Jižní otvor průjezdu je segmentově zakončen. Na severní straně je přízemí tvořeno obnaženým lomovým zdivem s mělce ustoupeným vnitřním portálem, původně určeným pro padací most. Oblouk vjezdu je lomený, pískovcový vlys obsahuje nápis: „Nisi dominus custodierit Civitatem frustra vigilat qui custodit eam!“ Po bocích severního otvoru jsou z obou stran vystavěny opěrné pilíře. Dvě sdružená okna rámuje společná šambrána. Kamenné zdivo ve spárách zpevněno betonem, částečně doplněno. V obou stranách průjezdu je u země pár kamenných nákolníků. Průjezd je valeně zaklenut s párem protilehlých výsečí, z nichž východní nad přízemním otvorem se segmentovým záklenkem, krytým mříží.