dům U Filipů

Dům stojí na parcele někdejší Lazarovské zahrady. Z pův. renesanční stavby se dodnes zachovaly renesanční sklepy a zřejmě i část nadzemních konstrukcí. Do r. 1713 došlo k přestavbě. Patrně tehdy byl dům budován již v nové uliční linii, při níž se nepočítalo s podloubím jako u předešlé stavby (viz také čp. 466/III). Někdy bývá tato přestavba dávána do souvislosti s tvorbou Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Patrně až v r. 1847 proběhla pozdně klasicistní úprava. Levé dvorní křídlo mělo být tehdy zvýšeno; úpravy, které prováděl významný stav. K. Předák, se nakonec dotkly také interiérů hl. budovy. Nárožní dvoupatrový dům s lehce lichoběžníkovým pavlačovým dvorem, který je sevřen čtyřmi křídly. Hl. a boční vrcholně barokní průčelí do Nostické a Pelclovy ul. je pravidelné s asymetricky umístěnými vjezdovými vraty z Nosticovy ul. pod 3. osou zprava. Portál je pouze ploše vyznačen s volutově stočenými uchy, vsazena jsou do nich trojdílná vrata skládána z prkének. Nad dvojicí středních os se uprostřed střechy vyjímá štítový vikýř se segmentově ukončeným oknem se segmentově vzdutou římsou. V nároží je v bohatém štukovém rámci figura sv. Floriána. Do nároží byla instalována mezi l. 1723-26. Nádvorní fasády překrývají pavlače, vynesené kovovými konsolami, ve zdi sev. křídla vedle schodiště je nika s plastikou lva. V již. křídle v úrovni 1. p. se na dvorní stěně nachází dřevěná soška sv. Jana Nep. z konce 18. stol. Po pravé straně dvora je v mělkém výklenku zdi štuková socha lva - klasicistní z doby kol. r. 1800. Sklepy se kromě průjzdu objevují pod celým objektem. V zásadě odpovídají dispozici přízemí, ale nepocházejí z jedné stavební etapy. Přestože obvodové konstrukce jsou jistě středověkého (v jihozáp. nároží) a zčásti patrně renesančního původu (sev. křídlo) jsou suterénní prostory zaklenuty barokně a jednotlivé vchody jsou opatřeny barokními kamennými portálky. Pouze sklep pod dvorem je mladšího klasicistního původu, včetně segmentové klenby. Téměř všechny klenby v přízemí s pětibokými výsečemi ukazují na dobu vzniku za velké vrcholně barokní přestavby (do 1726). Pouze v jihových. nároží je asi mladší valená klenba s pětibokými výsečemi, stejně jako segmentová klenba v sousední místnosti, přesahující již do levého dvorního křídla. Pocházejí zřejmě ze starší úpravy a ne z Předákovy pozdně klasicistní přestavby, za níž vznikl přístavek záp. spojovacího křídla. Dvouramenné schodiště je na podestách zaklenuto křížovými klenbičkami. Plochostropé patro bylo dříve zřejmě vybaveno štukovou dekorací, jak ukazují zachované otisky nástropních zrcadel.