dům U Modré kachny

Objekt na území někdejší Lazarovské zahrady vznikl spojením dvou domů, staršího, postaveného před r. 1567, a mladšího, pocházejícího z konce 16. stol. Ze starší stavební fáze se dochoval sklep pod traktem při Nebovidské ul. První z domů byl nově vystavěn r. 1661. Z barokního období se patrně dochovala část přízemí, obvodové zdivo, ojediněle zbytky vnitřní dispozice. Kdy došlo ke spojení obou staveb je nejasné, situaci ztěžuje, že oba domy vystupují pod týmž jménem. Ve 20. letech 18. stol. byly již spojeny, patrový dům nazýván U dvou kachen. R. 1802 došlo k novému řešení přízemí a v patře k přístavbě pavlače. Dle projektu z r. 1829 bylo v l. 1832-33 upraveno přízemí a nově nastavěno 1. a 2. p. Celkovým dekorativním pojetím připomíná budova díla Karla Pollaka. Objekt prošel celkovou rekonstrukcí v 70. letech 20. stol., kdy byl ve dvoře ubourán záchodový přístavek s pavlačí a zřízena půdní vestavba. R. 1993 proběhla úprava dispozice přízemí pro restaurační provoz, současně byl dvůr nad přízemím zastřešen. Trojkřídlý dům leží na nárožní hloubkové parcele. Dvoupatrová uliční průčelí jsou klasicistní (1833). Hl. vstup má klasicistní výplňové dveře, nad vstupem se vyjímá štukový medailon domovního znamení. Okna pater provází dekorativní profil s motivem listovce, v 1. p. parapetní i přímé nadokenní římsy jsou osazeny na volutových konsolkách.