dům U Tří měsíců

Dům "U tří měsíců" Dnešní dům byl postaven r. 1583 jako třípatrová renesanční novostavba v místě, kde se od středověku po 16. stol. uvádí zahrada (ve středověku zahrada arcibiskupského paláce). Renesančí obvodové zdivo se zachovalo do výše 3. p. Koncem 18. stol. byl dům zvýšen o 4. p. Dnešní klasicistní vzhled fasády pochází z úprav po r. 1844 podle plánů stav. A. Landy, kdy byl k domu přistavěn třípatrový trakt zasahující za dům čp. 82/III a zřízeno nové schodiště. Čtyřpatrový řadový dům pod valbovou střechou, čtyřosý (s jednou osou sdruženou), na zakřivené uliční čáře (zalomení patrná za 1. a 4. osou zleva). Hladkou fasádu člení mezipatrové římsy, v přízemí zleva pravoúhlý portál s nadsvětlíkem a čtyři segmentově zaklenuté otvory. Dva z nich patří krámcovým výkladcům, dva jsou dnes zazděné, s vloženými okny. Okna pater nasedají na přímé podokenní římsy (s výjimkou oken 1. p., nasazených na kordonu) a rámují je jednoduché šambrány. Dům má přibližně trojúhelný půdorys, pův. byl jednotraktový. Podsklepen je pouze zadní klasicistní trakt valenými klenbami.