dům U Zeleného kloboučku

Nárožní dvoupatrový dům o čtyřech křídlech svírajících trojúhelný dvůr. Do Anenského náměstí se dům obrací dvoupatrovým průčelím v délce osmi okenních os. Nároží je zkosené, boční uliční fasáda má deset okenních os. K této uliční fasádě byl dodatečně přiřazen nízký přístavek s terasou v úrovni 1. patra, který v parteru překrývá čtyřosé západní průčelí. Do budovy se vstupuje segmentově zaklenutým průjezdem, v průjezdu je nika, ve které je osazen reliéf Krista na oslíku z bývalého kostelíka sv. Jana Na Zábradlí. Prostory va východním a severním křídle jsou zaklenuty českými a pruskými plackami do eliptických pasů. Do pater stoupá nepravidelné točité jednoramenné schodiště. Patra jsou plochostropá. Segmentově zaklenutý sklep se nachází pod jihovýchodním nárožím domu. /podle UPP, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1996/