Dům umění města Brna

Dům umění města Brna tvoří volně stojící patrová centrální budova postavená na půdorysu řeckého kříže. Její centrální část, boční křídla i zadní trakt jsou zastřešeny prosklenými sedlovými střechami, vstupní hala má rovné zastřešení s vyzdviženým světlíkem. Průčelí vstupní haly je hladké, po stranách projmuté a ohraničené hladkými subtilními sloupy. Do budovy se vstupuje širokým obdélným portálem z červeného kamene, v němž jsou zapuštěny vstupní dveře. V portálu je osazena pamětní deska upomínající na významného ředitele Domu umění Adolfa Kroupu (1910–1981). Fasády domu jsou hladké, členěné čtyřdílnými obdélnými okny s dřevěnými výplněmi, v případě vstupní haly a výstavního sálu nad ní jsou na bočních stranách použity velkoplošné kovové okenní rámy. Před budovou se nachází velkoryse pojatý vstupní předprostor s širokým schodištěm a fontánou se sochařskou dekorací. V interiéru se v přízemí nachází centrální hala se čtyřmi sloupy, z níž se vstupuje do výstavního sálu v západním křídle (Galerie Jaroslava Krále). Po stranách vedou z haly tříramenná schodiště obložená travertinem do výstavních prostor v patře. V bočních křídlech (severním a jižním) se v přízemí nachází zázemí Domu umění – kanceláře a přednáškový sál. V suterénu je situována restaurace. Výstavní sály v patře, propojené širokými průchody bez výplní, jsou s výjimkou sálu nad vstupem (Procházkova síň) prosvětlené pouze skrze prosklené střechy a stropy.