evangelický kostel

Evangelický kostel se nachází ve vidlici svírané ul. Komenského alej a ul. Husovou po jihozápadní straně historického centra města Žatec. Kostel je presbytářem orientován k jihozápadu. Kostel je jednolodní s lodí na půdoryse protáhlého obdélníka, na jehož jihozápadní stranu navazuje poměrně krátký odsazený presbytář na obdélném půdoryse s delší osou orientovanou ve směru jihovýchod-severozápad a výrazně skosenými nárožími. K západnímu skosenému nároží je přistavěna obdélná sakristie s delší osou orientovanou ve směru jihovýchod-severozápad, ke které je na severovýchodě přiložena obdélná předsíň. Do osy severozápadního průčelí je přiložena hranolová třípatrová věž mající po boku dvojici tři čtvrtě válcových schodišťových věží, jejichž základ je, do výšky hlavního vstupu, hranolový. Severovýchodní schodišťová věž je vyšší a umožňuje tak vstup i do druhého patra věže hranolové. Severovýchodní průčelí. Průčelí se uplatňuje ve třech plánech. Přední plán, severovýchodní průčelí hranolové věže, je v přízemí prolomeno obdélným dveřním otvorem s půlkruhovým záklenkem, který je lemován edikulovým portálem. Výplň otvoru tvoří dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s půlkruhovým nadsvětlíkem. Nad trojúhelným tympanonem edikuly je do prvního patra prolomen kruhový okenní otvor rámovaný profilovanou šambránou protnutou ve čtvrtinách lichoběžnými štukovými klenáky. Druhé patro prolamuje obdélný převýšený okenní otvor mající vnější hranu špalet skosenou s jednoduchou profilací, nad otvorem je plochý segmentový rustikovaný pás s klenákem ve vrcholu. Výplň otvoru tvoří železný okenní rám dělící výplň do 24 tabulek v šesti řadách a čtyřech sloupcích. Třetí patro je prolomeno dvojicí sdružených obdélných převýšených zvonových otvorů. Otvory, dnes bez výplně, jsou po stranách vymezeny a mezi sebou odděleny hranolovými sloupky bez patek s profilovanou hlavicí. Nad otvory je umístěn kruhový hodinový ciferník mající na spodní straně ve cviklech trojúhelná štuková hladká pole. Třetí patro je přibližně do poloviny výšky ciferníku lemováno širokými pilastry bez patek, rustikovaným dříkem a profilovanou hlavicí zdobenou rozvilinami. Pilastry vynášejí výše položené zdivo, které vytváří nad ciferníkem půlkruhový záklenek rámovaný plochým rustikovaným pásem s klenákem ve vrcholu. Celé průčelí je opatřeno pásovou rustikou, která je pouze v přízemí armována v nárožích visáží. Průčelí je uvozeno neomítaným soklem, vyzděným z větších lomových kamenů, který je ukončen profilovanou soklovou římsou. Sokl obíhá celý kostel. Průčelí je pak horizontálně členěno kordónovou římsou mezi prvním a druhým patrem, která má tvar kladí bez architrávu, vlys je zdoben triglify a metopami. Výše následuje podokenní římsa druhého patra, kordónová římsa mezi druhým a třetím patrem v podobě kladí, tedy s drobným architrávem, nezdobeným plochým vlysem a římsou. Průčelí zakončuje korunní římsa v podobě kladí, s drobnějším architrávem, plochým nezdobeným vlysem a výrazně předsazenou římsou, která je vynášena pomocí volutových konzol, které vyrůstají z architrávu. Střední plán je tvořen severovýchodním průčelím schodišťových věží. V první a druhé etáži je severozápadní věž prolomena obdélným převýšeným okenním otvorem s půlkruhovým záklenkem. Níže položený okenní otvor je prolomen do hranolové části věže, která je na nároží armována plochou rustikovanou lizénou. Okenní otvory jsou lemovány páskem, záklenek pak navíc širším omítkovým plochým pásem s klenákem ve vrcholu. Výplň tvoří okna dělená do šesti tabulí, ve dvou sloupcích a třech řadách. Nad výše položeným okenním otvorem se nachází ještě otvor kruhový lemovaný štukovým pásem prostoupený čtveřicí lichoběžných klenáků ve čtvrtinách kruhu. Výplň je dělená křížem do čtyř tabulí. Třetí etáž věže prolamuje obdélný převýšený okenní otvor s plochou pásovou šambránou a segmentovým pásem nad překladem s klenákem ve vrcholu. Výplň tvoří okna dělená do šesti tabulí, ve dvou sloupcích a třech řadách. Na průčelí je patrný i druhý okenní otvor, shodný s předešlým, který směřuje k severu. Průčelí věže je uvozené soklem shodným se severovýchodním průčelím severovýchodní věže a vertikálně je členěno přechodem mezi hranolovou a tři čtvrtě válcovou částí věže, kordónovou římsou ve tvaru kladí mezi druhou a třetí etáží věže. Průčelí je zakončeno korunní římsou v podobě kladí. Průčelí severovýchodní věže je v první etáži prolomeno shodným otvorem jako věž severozápadní. Prolomen je tedy do hranolové části věže armované na nároží plochou rustikovanou lizénou. Ve druhé etáži je prolomena obdélným okenním otvorem jako věž severozápadní ve třetí etáži a nad ním se nachází kruhový okenní otvor jako ve druhé etáži druhé schodišťové věže. Horizontální členění věže je shodné s věží severozápadní s tím rozdílem, že její korunní římsa odpovídá římse kordónové věže severozápadní, které se mírně odlišují. Zadní plán, severovýchodní průčelí lodi se uplatňuje pouze po stranách věží a neprostupuje jím žádný otvor. Průčelí je hladké s nárožími armovanými plochou rustikovanou lizénou. Průčelí uvozené soklem je horizontálně členěno dvojicí říms. Níže položená je profilovaná a odpovídá parapetní římse lodi odkud sem přechází. Výše položená představuje plochý omítkový pás přecházející sem z hlavic opěrných pilířů lodi. Průčelí zakončuje korunní římsa shodná s kordónovou římsou mezi prvním a druhým patrem severovýchodní věže s tím rozdílem, že vlys neobsahuje triglify a metopy. Tato korunní římsa pak obíhá celý kostel. Severovýchodní trojúhelný štít lodi, který je patrný pouze po stranách věže, je zcela hladký, nezdobený a neprostupují jím žádné otvory. Jihovýchodní průčelí. Průčelí se uplatňuje v pěti plánech. První plán, jihovýchodní průčelí lodi, je pěticí opěrných pilířů vertikálně členěno do čtyř polí. Každé pole je prolomeno obdélným převýšeným okenním otvorem s prudce klesajícím parapetem a půlkruhovým záklenkem. Otvor je rámován profilovanou šambránou s klenákem ve vrcholu, nad nímž je umístěn téměř půlkruhový mírně okřídlený fronton. Mezi frontonem a záklenkem otvoru se nachází hladké omítkové pole s esovitě projmutými stranami ukončenými na spodní straně volutou. Výplň tvoří vitráže, které jsou umístěny do rámu děleného do deseti polí ve dvou sloupcích a pěti řadách. Ve druhém poli od jihovýchodu je pod okenním otvorem prolomen obdélný dveřní otvor vyplněný dvoukřídlými dřevěnými kazetovanými dveřmi rámové konstrukce. Opěrné pilíře jsou jednou odsazené pomocí voluty, která tvoří i jejich ukončení. Postranní pilíře jsou pomocí rustikované lozeny odsazeny od nároží. Průčelí uvozené soklem je vertikálně členěno průběžnou parapetní římsou a ukončeno je římsou korunní. Od soklu k parapetní římse je průčelí opatřeno pásovou rustikou, výše je již pouze hladce omítnuté. Rustikovány jsou na celou výšku i opěrné pilíře. Druhý plán, jihovýchodní průčelí severovýchodní schodišťové věže je totožný s průčelím severovýchodním. V přízemí průčelí je však navíc prolomen obdélný dveřní otvor se segmentovým rustikovaným omítkovým pásem nad překladem s klenákem ve vrcholu. Otvor je vyplněn jednokřídlými dřevěnými kazetovanými dveřmi rámové konstrukce. Třetí plán, jihovýchodní průčelí presbytáře, je koncipováno shodně s průčelím lodi s tím rozdílem, že okenní otvor je menších rozměrů. Vitráže otvoru jsou umístěny do rámu o čtyřech polích. Skoseným nárožím neprostupuje žádný otvor. Čtvrtý plán, jihovýchodní průčelí severovýchodní věže, je zcela shodné s průčelím severovýchodním s tím rozdílem, že spodní partie věže jsou zakryty schodišťovou věží a druhé patro nemá okenní otvor. Výplň zvonových otvorů je tvořena ve spodní polovině železnou okenicí ve vrchní části pak původně žaluziemi (?). Pátým plánem, jihovýchodním průčelím, sakristie neprostupuje žádný otvor. Průčelí je hladce omítnuté armované na nároží a hranách trojúhelného štítu kvádrovou rustikou. Štít nese ve vrcholu obdélný nástavec s letopočtem 189? a pomocí postranních volut jsou jeho horní partie zúženy. Severozápadní průčelí. Průčelí se uplatňuje v šesti plánech. První plán, severozápadní průčelí sakristie, je v ose prolomen obdélným okenním otvorem s půlkruhovým záklenkem mající vnější hranu špalet skosenou s jednoduchou profilací, nad otvorem je plochý segmentový rustikovaný pás s klenákem ve vrcholu. Výplň tvoří dřevěné okno dělené v jedné třetině odshora na spodní dvoukřídlé pole a na horní sklopné pole. Okno je zaskleno vitráží. Štít je prolomen v ose jedním kruhovým otvorem, sokl je pak prolomen obdélným, na šířku orientovaným otvorem se segmentovým záklenkem. Průčelí je jinak koncipováno shodně s průčelím jihovýchodním, s tím rozdílem, že štítový nástavec je ukončen trojúhelným, mírně okřídleným, štítem. Druhý plán, severozápadní průčelí lodi, je zcela shodný s průčelím jihovýchodním s tím rozdílem, že průčelí není prolomeno vstupem. Třetí plán, severozápadní průčelí severozápadní schodišťové věže, je shodné s průčelím severovýchodním s tím rozdílem, že v přízemí je prolomen dveřní otvor, který je shodný s otvorem jihovýchodního průčelí severovýchodní schodišťové věže. Čtvrtý plán, severozápadní průčelí přízemní předsíně sakristie, je prolomeno obdélným dveřním otvorem s dvoukřídlými dřevěnými kazetovanými dveřmi rámové konstrukce. Po severozápadní straně vstupu je pak prolomen drobný na výšku obdélný okenní otvor, jehož výplň je dělená křížem do čtyř tabulí. Pátý plán, severozápadní průčelí presbytáře, je zcela shodné s průčelím jihovýchodním s tím rozdílem, že je částečně zakryto sakristií a její předsíní. Šestý plán, severozápadní průčelí severovýchodní věže, je zcela shodné s průčelím jihovýchodním. Jihozápadní průčelí. Průčelí má čtyři plány. První plán, jihozápadní průčelí sakristie, je koncipováno shodně s průčelím jihovýchodním. Druhý plán, jihozápadní průčelí presbytáře, je koncipováno shodně s průčelím jihovýchodním s tím rozdílem, že namísto obdélného okenního otvoru byl prolomen otvor kruhový. Třetí plán, jihozápadní průčelí lodi, uplatňující se po jihovýchodní straně presbytáře, je shodné s průčelím severovýchodním. Trojúhelným, hladce omítnutým, štítem neprostupuje žádný otvor. Čtvrtý plán, jihozápadní průčelí severovýchodní věže, je shodné s předešlými průčelími. Střechy. Sedlovou střechou lodi prostupuje na každé střešní rovině čtveřice vikýřů, které jsou položeny na osu okenních otvorů lodi. Jihozápadním koncem hřebene pak prostupuje oktogonální sanktusníková vížka s vysokou jehlancovou střechou. Schodišťové věže kryje střecha zvonová ukončená špicí. Severovýchodní věž kryje cibulová střecha s oktogonální lucernou vrcholící jehlancovou střechou. Presbytář kryje střecha valbová, sakristii střecha sedlová a předsíň pak střecha pultová. Střešní krytinu lodi, presbytáře a sakristie tvoří eternitové šablony kladené v diagonálních řadách, které jsou při hřebeni a okapové hraně lemovány kolmými řadami. Pultovou střechu předsíně tvoří plechové šablony. Krytinu sanktusníkové vížky, schodišťové věže a věže severovýchodní tvoří přírodní břidlice.