fara

Objekt fary byl vybudován v letech 1748-57 jako jednopatrová, volně stojící budova. Průčelí je pětiosé se středním trojosým rizalitem. Okna rámuje šambrána s ušima. Střecha je valbová, krytá taškami. Okna objektu do T jsou z pozdější úpravy z tohoto století. Na severní a východní fasádě se uchovala okna starší, z 19. století, členěná na šest tabulek. Při západní straně průčelí navazuje ohradní zeď s bránou polokruhově zaklenutou, ukončenou uprostřed vypnutou římsou. Přízemí objektu je řešeno jako nepravý trojtrakt. Vstup ze západní strany. Procházíme chodbou do haly, která se dispozině otvírá na dvojtrakt. Chodba je podélně průběžná. Z jižní strany na ni navazují tři za sebou řazené místnosti, na severní straně při vstupu dvě malé prostory, dále hala a z ní vychází těleso dvouramenného schodiště, za nímž je situováno původní WC. Přízemí je kompletně zaklenuté převážně plackovou klenbou. Patro navazuje na přízemí, ovšem řešeno je jako dvoutrakt bez středové chodby. Stropy jsou zde plochostropé, trámové, v hale je trámový strop podhledový. V ostatních místnostech byl později proveden podhled a omítnutí s fabiony. Tato úprava byla provedena cca v 19. stol. Interiér objektu je zachován dispozičně i včetně historických truhlářských výrobků dveří a kování. V 1. patře ve střední místnosti jižního traktu se dochovala historická kachlová kamna. Vzhledem k úpravám můžeme konstatovat, že poslední znatelné dílčí úpravy byly provedeny v 19. století mi mimo výměnu oken a úpravu fasády a ani tyto pro nás historické zásahy nezměnily dispozici ani charakter objektu.