fara

Jednopatrová budova obdélného půdorysu je přistavěna k západnímu průčelí farního kostela. Sedlové a valbové střechy jsou kryté břidlicí. Fasády jsou hladké, nečleněné. Severní hlavní průčelí je v přízemí prolomeno jednoduchým pískovcovým portálem s půlkruhovým záklenkem, vedoucím do křížové chodby, a v pravé části nikou a trojicí obdélných oken, z nichž střední je slepé. V patře je nepravidelně rozmístěno 8 obdélných oken různé velikosti, některá s rovnou nadokenní římsou. Boční průčelí jsou prolomena jednoduchými obdélnými okny. Jádrem budovy je gotická křížová chodba přiléhající ke kostelu a z kostela rovněž přístupná portálkem s lomeným obloukem. Ambit se kamennými arkádami s lomenými oblouky otevírá do malého rajského dvora, přístupného kamenným portálem v ose východního ramene. Kružby se nedochovaly až na zlomek plaménkové kružby ve vrcholu okna na západní straně. Ambit je zaklenut křížovými klenbami s hruškovými žebry, svorníky jsou zdobeny reliéfními listy a erby pánů z Kravař, na dvou je hlava Krista. Na vnitřních nárožích jsou další erbovní štítky s erby Kravařů a Šternberků. Patro nad křížovou chodbou je zaklenuto valenými klenbami s nestyčnými lunetami, do prostoru dvora otevřeno obdélnými okny. Ostatní místnosti fary jsou plochostropé nebo klenuté pruskými plackami a valenými klenbami s lunetami. V severním traktu v patře se nachází dvě místnosti s empírově upravenými interiéry z let 1820-1825. V první je strop opatřen pozdně renesanční štukovou výzdobou (rozviliny, vavřínový věnec, kartuše) a empírovou výmalbou s motivy venkovského života, nad dveřmi iluzivní architektonické prvky s oválnými medailony. Druhá místnost je zdobena vegetabilním dekorem a malovanými medailony a rámci s antickými náměty.