fara

Areál fary je situován v centru městyse Chudenice, na severozápadní straně Mírového náměstí. Ze severu areál lemuje ulice Hradčany, na jihu sousedí s rozlehlou usedlostí čp. 5. V čele areálu na východní straně stojí barokní patrová budova fary krytá mansardovou střechou, směrem do náměstí doplněná předzahrádkou vymezenou zděným oplocením. Při severním nároží fary navazuje krátký úsek omítané ohradní zdi se zaslepenou branou, která se obrací do ulice Hradčany. Na severozápad od fary navazuje farní dvůr, vymezený hospodářskými budovami – na severu chlévy, na západě stodola; na jižní straně dvůr uzavírá obytné stavení s chlévy sousední usedlosti čp. 5. Za stodolou severozápadním směrem navazuje farní zahrada na protáhlém půdorysu, vymezená po obvodu kamennou ohradní zdí, která na severní straně směrem do ulice Hradčany plní funkci zdi tarasní. Areál leží v mírném svahu, klesajícím směrem do náměstí.