fara

Areál fary tvoří na východní straně budova fary, na severní straně budova chlévů, na severovýchodní straně zděná brána, na jižní straně špýchar s kůlnou a na západní straně stodola. Fara je přízemní stavba obdélného půdorysu s omítkou světle okrové barvy. Hlavní východní průčelí je o devíti osách se vstupem uprostřed. Vstup je původními dvoukřídlými svlakovými dveřmi, osazenými v pravoúhlém kamenném portálu s obdélným světlíkem. Okenní otvory jsou rámovány šambránami s lištou a podokenními římsami. Okna jsou ve špaletě, dvoukřídlá, šestitabulková, dovnitř otvíratelná. Všechna okna mají kovovou mříž. Průčelí zakončuje korunní výžlabková římsa. Západní průčelí otočené do dvora je omítnuto tmavší okrovou omítkou než hlavní průčelí. Západní průčelí má vchod uprostřed dvoukřídlými výplňovými dveřmi s obdélným světlíkem. Na severní straně záp. průčelí jsou dvě okenní osy se šambránami a podokenními římsami (dvojitá o šesti ok. tabulkách a mřížkou). Na jižní straně od dveří jsou tři okenní osy s malými okenními otvory (dvě okna více k jihu jsou shodná, obdélná, s úzkou šambránou, dvojitá, o třech okenních tabulkách, mezi okny s mřížkou, původní). Střecha je mansardová, krytá taškami. Interiér fary je dochován v téměř v původní podobě. Z interiéru, komponovaného do trojtraktu, stojí za pozornost valeně klenutá místnost s pětibokou výsečí a místnost s plochým stropem se štukovým zrcadlem v jižním traktu, dřevěnné prkenné podlahy, soubor historických dveří, valeně klenutý sklep přístupný ze střední chodby, hambalkový krov se svislými sloupky. Přízemní budova chlévů je obdélného půdorysu, v jihovýchodním nároží se zkoseným hranolovým opěrákem v úrovni výšky dveřních otvorů. Budova chlévů byla vyzděna ze smíšeného zdiva s omítkou. Hlavní jižní fasáda je prolomena třemi pravoúhlými vstupními otvory se zárubněmi a se třemi původními dřevěnými dvoukřídlými svlakovými dveřmi. Mezi dveřmi jsou obdélná okénka. Průčelí je ukončeno fabionovou římsou. Západní a východní průčelí jsou hladká. Střecha je sedlová, krytá taškami. Interiér chlévů obsahuje pruské klenby s klenebními pasy. Krov je jednoduchý hambalkový. Přízemní budova špýcharu je obdélného půdorysu. Stavba je opatřena omítkou bílé barvy. Severní průčelí je členěno lizénovými rámy se zaoblenými rohy. Severní průčelí obsahuje ve východní části dvoje původní jednokřídlé dveře se zárubněmi (dveře blíže k západní straně mají paprskovitě uspořádánou výplň rámové konstrukce). Mezi těmito dveřmi jsou obdélná okénka. Na západní straně jsou vedle sebe dva vjezdy segmentově zakončené, s dřevěnými vraty. Štítová průčelí jsou hladká. Střecha je sedlová, krytá taškami. V interiéru špýcharu je trámový záklopový strop. Krov je jednoduchý hambalkový. Stodola je obdélné stavení vystavěné se smíšeného zdiva. Středový vjezd z východní strany je segmentově zaklenutý a osazený dvoukřídlými dřevěnými vraty. Střecha je sedlová, krytá taškami drážkovkami. Areál fary vymezuje ohradní zeď se zděnou branou. Na východní straně pozemek ohraničuje železný plot na podezdívce ze smíšeného zdiva a s hranolovými zděnými pilířky v pravidelných odstupech. Na severovýchodní straně plot přechází ve zděný úsek ohradní zdi. K severovýchodnímu průčelí farní budovy přiléhá zděná brána s vjezdem zaklenutým půlkruhovým obloukem (s novodobými plechovými vraty). Z vnitřní dvorní strany je vjezd pravoúhlý s dřevěným překladem. Brána je završena prejzovou stříškou, uprostřed tvaru segmentového oblouku. Ke druhé jihovýchodní straně farní budovy přiléhá tvarově shodná, avšak slepá zděná brána. Na severní straně je vysoká ohradní kamenná zeď opatřená hrubou omítkou. Jižní nižší ohradní zeď je ze smíšeného zdiva. Předmětem ochrany je fara, špýchar s kůlnou, chlévy, stodola, ohradní zdi, zahrada a pozemky vymezeného areálu.