fara

Rozlehlý areál bývalé fary se nachází v SV části obce, SV směrem od kostela sv. Havla. Areál je vymezen z části starou ohradní zdí se vstupní branou situovanou na JZ straně a z části novodobým plotem ze strany zahrady. Jednotlivé objekty (fara, terasa s chlívky, garáž a hospodářská budova) jsou situovány kolem prostorného travnatého dvora nepravidelného půdorysu. Fara se nachází na SZ okraji dvora, vedle které stojí novodobá nevelká cihlová stavba sloužící jako garáž. V J rohu areálu, naproti faře, se nachází terasa vyzděná z pískovcových kvádrů přibližně trojúhelníkového půdorysu, ve které se ze strany dvora nacházejí dva malé chlívky zaklenuté segmentovými klenbami do traverz (stropy se propadají, proto terasa není z důvodů bezpečnosti přístupná). SV směrem navazuje na terasu hospodářská budova (vyzděná z pískovcových kvádrů v kombinaci s cihelným zdivem) s chlévy zaklenutými také segmentovými klenbami do traverz. SZ směrem od domu se rozkládá zahrada. Předmětem ochrany je fara, ohradní zeď se dvěma branami a pozemky vymezeného areálu. Součástí pozemku je tarasní zeď se sklepy. Na ploše kulturní památky se nachází nechráněná hospodářská budova a garáž.