farní kostel Nanebevzetí P. Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní sálová stavba na křížovém půdorysu s půlkruhově ukončeným kněžištěm a hranolovou věží přistavěnou k ose kněžiště. Fasádu západního průčelí akcentují rámující sdružené lezény, které vymezují střední osu. Ve středním poli je na osu prolomen pravoúhlý vstup lemovaný kamenným portálem s ušima a klenákem v nadpraží. Klenák nese datum rozšíření kostela, sekaný nápis: Anno D. 1701. Flankující lezény nesou vyloženou profilovanou římsu nad portálem. V kladí je vložena novodobá mozaika Panny Marie s Ježíškem od Jano Köhlera. Nad portálem je prolomeno jedno pravoúhlé okno půlkruhově završené, akcentované šambránou s liniovým ornamentem a klenákem ve vrcholu. Profilovaná římsa vymezuje hladké kladí. Průčelí ukončeno trojúhelníkovým štítem a traktováno sdruženými pilastry s římsovou hlavicí nesoucí úseky profilovaných říms. Vnější okraj štítu zdoben profilovanou římsou. Ve středním poli jednou oválné okno akcentované profilovanou šambránou. Ve vrcholu štítu osazen dvouramenný kovový kříž. Boční fasády hladké, zdobené profilovanou kordónovu římsou vymezující hladké kladí završené podstřešní profilovanou římsou. Na severní i jižní straně lodě boční vstup zdůrazněný štukovým portálem s ušima a kapkami a klenákem v nadpraží. Traktování oken nevyvážené, obsahuje v prvním podlaží okna pravoúhlá a ve druhém okna termální lunetová rozdílných rozměrů. Okna zdobena hladkou štukovou šambránou. Z hmoty bočních stran kostela vystupuje transept, členěný jedním termálním oknem. K půlkruhovému závěru kostela přistavěna hranolová čtyřpatrová věž akcentovaná pilastry s římsovými hlavicemi v nároží od přízemí do výše druhého patra, na něž navazují nárožní pilastry s iónskými hlavicemi zvonicového patra. V přízemí na jižní straně prolomen jeden pravoúhlý vstup shodné architektonické profilace. Ve zvonicovém patře půlkruhově završená okna s přetínanou šambránou a klenákem ve vrcholu. Profilovaná, ve středu nad hodinami konvexně vypjatá podstřešní římsa nese cibulovou báň s polygonální lucernou, makovicí a dvouramenným kovovým křížem. K severní straně přistavěna přízemní sakristie. V interiéru stěny lodi členěny dvojicemi pilastrů s ornamentálními hlavicemi nesoucími průběžnou profilovanou římsu. Na západní straně kruchta nově rozšířená, podklenuta třemi oblouky se stlačenou valenou klenbou s výsečemi. Loď zaklenuta valenou klenbou s lunetami nad termálními okny, dělenou dvojicemi pasů. Mezi loď a kněžiště vsunuta půlkruhová kaple s nikami na okosených rozích. Stěny kněžiště členěny dvojicemi pilastrů a zaklenutou konchou dělenou pasy. Kněžiště osvětleno párem obdélníkových segmentem ukončených oken. Na evangelní straně kněžiště pravoúhlý portál s ušima, kapkami a klenákem spojující presbytář se sakristií. Sakristie na obdélníkovém půdorysu s valenou klenbou s lunetami.