filiální kostel sv. Michala

1/ kostel 2/ ohradní zeď s bránou Kostel se hřbitovem leží na západním okraji osady v jejím nejvýše položeném místě. Objekt založený do pozvolného svahu klesajícího od Z k V, k patě obvodových stěn vesměs dotažený trávník okolní plochy; cesta od východní brány ke vstupu do předsíně a sakristie zpevněna betonovými deskami. Oplocení hřbitova provedeno po celém obvodě z PZD desek, v JV a částečně i jižním úseku zeď založena na starší zdi vystavěné z lomového kamene. 1/ kostel Jednolodní orientovaná stavba s obdélníkovou lodí, užším a nižším čtvercovým presbytářem, hranolovou věží před západním průčelím a předsíní při jižní straně lodi. Na severní straně k presbytáři přiléhá drobná obdélná sakristie. Loď je kryta sedlovou střechou, presbytář sedlovou střechou s polovalbou nad závěrem, předsíň sedlem, sakristie pultem. Krytina eternitové šablony (pod eternitem na presbytáři a sakristii šindel). Nad presbytářem drobný šestiboký sanktusník, obložený eternitem, krytý jehlancovou oplechovanou stříškou. Věž je ukončena nízkou jehlancovou střechou, krytou eternitovými šablonami, a završena oplechovanou lucernou. Sokl zvýrazněn jen odlišně malovaným pásem omítky, v soklu na několika místech obnaženo zdivo z lomového kamene. Místo korunní římsy jen mírně přetažené střešní plochy. Omítky hrubé bez členění, líc omítek má strukturu hrubého špricu; na štítu jižní předsíně štuková omítka. Líc severní stěny lodi je v západní části poněkud nepravidelný (v půdorysu i po výšce). Na severní straně lodi jsou dvě a na jižní a západní straně lodi po jednom pravoúhlém okně s nadpražím tvaru sedlového oblouku se zešikmenými špaletami, lemovanými štukovými paspartami. Po jednom okně stejného typu i na jižní a východní straně presbytáře. Na jižní straně lodi je gotický lomený portál s prutovou profilací, krytý předsíňkou. Předsíň má nad vstupem renesanční tříetážový štít se štukovým jezuitským znakem (IHS a motiv srdce) členěný pilastry, šikmá ramena štítu jsou lehce konkávně prohnutá a oplechovaná, ve vrcholu osazena hrotnice s makovicí a křížkem; předsíň je přístupná širokým otevřeným vstupem se segmentovým záklenkem, sklenuta valenou klenbou se 2 širokými styčnými trojbokými výsečemi, na hranách s hřebínky. Sakristie přístupná od severu pravoúhlým vstupem v tesařské zárubni, interiér osvětlený od východu drobným zploštělým oválným oknem. Přízemí věže dostupné z jihu obdélným vstupem se segmentovým záklenkem, nad ním nepoužívaný stejně řešený vstup do patra; ve 2. patře věže na každé straně jedno obdélné okno se segmentovým záklenkem v hladké paspartě; korunní římsa na věži jednoduše profilovaná, nad středy stěn vyššími oblouky zvednutá. Interiér lodi je plochostropý s nevýrazným fabionem. V západní části lodi vložena zděná renesanční kruchta, podklenutá pásem stlačené valené klenby; v západní stěně podkruchtí zazděný jeden náhrobek. Zábradlí kruchty zděné, přímé, rozdělené polosloupky na sedm polí. Kruchta přístupná přímo z interiéru lodi po schodišti umístěném v JZ rohu. Triumfální oblouk je lomený okosený se zbytky pozdně gotické malby z 15. století, znázorňující biblické postavy a nápisy v gotických minuskulích; triumfální oblouk dále zdobí kraby, na jeho lícních plochách jsou na každé straně namalovány tři poloviční postavy proroků, držících pásky se svým jménem, doplněné liliemi, hvězdami a růžicemi. Gotická malba pokračovala i do plochostropé lodi. V presbytáři je dřevěná křížová žebrová klenba, tvarově blízká kupoli, žebra plochá hranolová obílená, svorník kruhový hladký, místo konzol dolní konce žeber jehlancovitě podseknuté. V severní stěně presbytáře okno s nadpražím tvaru oslího hřbetu, které ústí do sakristie. Do sakristie, otevřené přímo do krovu, vede novodobý portál. V přízemí věže plná valená cihelná klenba, v patře dřevěný strop, ve 2. patře zvonová stolice, na stolici visí jeden zvon (asi z roku 1651). Krov lodi se skládá ze dvou samostatných v podélném směru nepropojených konstrukcí, řešených vždy jako hambalková dvouetážová soustava podélně vázaná ležatou stolicí. Nad presbytářem jednoduchý hambalkový krov bez vazných trámů a rozlišených plných a mezilehlých vazeb. 2/ ohradní zeď s bránou Oplocení provedeno po celém obvodě z PZD desek zasouvaných do prefabrikovaných „H“ sloupů. Z jihu zeď založena na starší zdi vystavěné z lomového kamene; na záp. zdi provedený ještě drátěný plot. Na vých. straně umístěna brána; ohraničená čtyřbokými zděnými pilíři se štukovou omítkou; pásem hrubé omítky mají zvýrazněný soklík. Horní konce pilířů propojeny vodorovným překladem opatřeným stejnou omítkou; vodorovná horní plocha překladu chráněna plechem; uprostřed železný kříž. Dvoukřídlová vrata jsou z plechu a drátěné výplně (2. polovina 20. století); za bránou několik betonových schodů.