gymnázium

Volně stojící třípatrová budova v zásadě dvoukřídlé dispozice na půdorysu L, s krátkými ukončujícími křídly, vymezuje svým reprezentativním průčelím veřejný prostor Tyršova náměstí. Průnikem křídel v nároží vznikají výrazně vystupující rizality zakončené trojúhelnými štíty. Sedlové střechy (v současnosti s náhražkovou zelenavou lepenkovou krytinou napodobující břidlici) člení pás vikýřů tvaru volských ok, komíny ve hřebeni a na vstupním křídle válcovitý nástavec se zábradlím a menším kruhovým plechovým tamburem s kupolí. Budova je založena na podnoži z bosovaných kamenných kvádrů, s řadou oken do suterénu. Fasády jsou v 1. a 2. patře rytmicky členěné sledem výškově obdélných oken členěných do kříže, s vystupujícími parapety. Nejvyšší patro, podtržené spojitou parapetní římsou, je opticky odlehčené dekorativním provedením meziokenních pilířů, střídajících v rytmu 2-1-2 užší ornamentálně pojednané pásy s širšími, stupňovitě orámovanými plochami. Bílé provedení plastických prvků na okrové základní ploše přispívá k subtilnímu dojmu. Předsazený okraj střechy je zdoben dekorativním kazetovým podhledem. Vstupní rizalit je v přízemí prolomen edikulovým portikem s geometrickým dekorem stojek a půlkruhovou archivoltou s kazetovým podhledem záklenku. V tympanonu je na konzole osazena alegorická socha ženy v dlouhé říze, s věncem květů v ruce. Ke vchodu vede kamenné schodiště s bočními rozevírajícími se zídkami. Dvoukřídlé dřevěné dveře v historizujícím pojetí člení 2x4 prosklené výplně. Po bocích vstupu se uplatňují dvě oválná okna, napůl zapuštěná do podnože. Fasáda nad průčelím je členěna pěticí geometricky stylizovaných pilastrů ve vysokém řádu, vymezujících středovou prosklenou plochu, zpevněnou vodorovným pásovým prvkem obdélných parapetních výplní. Nad stupňovitou, výrazně vysazenou římsou je nasazen v zásadě trojúhelný štít s lehce zvlněným obrysem, lemovaným římsou. Obloučkový motiv tektonicky reaguje na pilastry průčelí a je doplněn štukovými lištami připomínajícími panelování. Bok druhého, kolmo postaveného rizalitu je pojednán svislým pásem s kazetovým motivem, zakončeným hranatým ciferníkem hodin. Ukončující dvoupatrové atypické křídlo má podobu moderní kaple s valbovou střechou a odsazeným nižším závěrem, se štítovým průčelím završeným polygonální věžičkou. Přízemí je prolomeno vysokými, půlkruhově zakončenými okny nasazenými na kamennou podnož. Zasklení je členěno dvojitým křížem. Vysoké halové patro je ostětleno z podélné strany vysokými obdélnými okny s drobně členěným zasklením. Mělce zapuštěná plocha s okny je členěna úzkými meziokenními pilíři, mezi něž jsou vloženy kazetové parapetní výplně. Průčelí do ulice má obdobné, avšak v patře slepé členění. Štítové průčelí křídla obrácené do dvora je v patře opatřeno originálním prvkem kazetovaného válce, zapuštěného do hlubokého centrálního výklenku.