hájovna

Volně stojící (na JV okraji obory, při silnici) přízemní nepodsklepená roubená stavba dvakrát zalomeného půdorysu (roubení napuštěno hnědě, šambrány oken se zeleným nátěrem). Exterier: stěny roubené z řezaných rámů, na spárách lišty s okosenými hranami. Okna a dveře v profilovaných dřevěných šambránách, pod okny parapetní římsy. Přesah střechy bez římsy. J průčelí: v koutě mezi V a středním křídlem šikmá stěna s dvoukřídlými hlavními dveřmi, s předsunutým závětřím, neseným dvěma šikmými vyřezávanými sloupky a se svisle bedněným lichoběžníkovým štítem dole s půlkruhovým výřezem. ne středním křídle čtyřtabulkové okno, na východním tři trojtabulková (na výšku) sdružená okna, nad nimi pultová stříška z prkna, neseného prkennými konzolami. Lichoběžníkový štít nesen konzolkami, převážně parketově skládaný, krycí lišty profilované, pod okénkem slepá arkatura. Z průčelí: vlevo dvoudílné okénko s pultovou stříškou, uprostřed jednoosý rizalit s čtyřtabulkovým oknem se stříškou a štítem jako na J průčelí, vpravo silně ustupující část V křídla se šikmo vloženým vstupem - viz. J průčelí. S průčelí: v ose dvoudílné okénko v hladké šambráně, vlevo výplňové dveře, menší štít jako na J průčelí, ale bez konzolek. Vlevo se připojuje úzká část bez otvorů, se svisle bedněným podstřeším. V průčelí: levá část bez otvorů, dále rizalit s oknem a štítem jako na J průčelí, dále nižší ustupující část s omítanými přestavky, dveřmi a okénkem. Střecha: polovalbová, krytá eternitem, polovalby nahrazeny trojbokým oplechovaným kabřincem s vyřezávanou lištou na spodním okraji, nahoře profilovaná. Pouze šikmo posazená polovalba vč.kabřince nad hlavním vstupem dosud kryta šindelem včetně šestiboké stanové stříšky na jejím hřebeni, nesoucí zvoničku se stanovou stříškou a hrotnicí. Komíny z režných cihel, jižní dosud s hlavicí a bočními průduchy a sedlovou stříškou.