Herainova vila

Vila sestává ze čtyř podlaží: suterénu, přízemí, prvního patra a střešní terasy. Stojí, podobně jako další vily osady, na terénní hraně a využívá ji. Jedná o se jednu z nejmenších vil na Babě. Rozměry jejího obdélného půdorysu jsou přibližně pouhých 5 x 10 metrů. Z kvádrové hmoty vystupuje ze severního průčelí přízemní kuchyň, na kterou navazuje markýza hlavního vstupu. Vilu charakterizuje půlválcové zaoblení na západní fasádě obsahující schodiště spojující všechny podlaží. Druhá terasa leží při východním průčelí v úrovni přízemí a vede z ní schodiště na zahradu v jižní části pozemku. Severní fasáda obsahuje kromě vstupu pouze dvojici pásových oken, boční průčelí okna neobsahují. Jižní průčelí prolamují pásová okna přes celou šířku stavby včetně suterénu. Dispozice vychází z orientace ke světovým stranám. Jižní část zabírají obytné místnosti, severní část chodby a technické prostory. Přízemí obsahuje vstupní předsíň, kuchyň, záchod a obývací prostor přes celou šířku domu. V prvním patře nalezneme koupelnu, dvojici ložnic a chodbu. Suterén obsahuje kotelnu, sklad uhlí, spíž, prádelnu, sušírnu a sklad. Původní okna jsou zdvojená dřevěná s kovovou vložkou v ocelových zárubních. Dveře jsou dřevěné v ocelové zárubni, typizované pro celou osadu Baba.