hlavní strážnice

Jedná se o trojkřídlou budovu, situovanou hlavním severním průčelím do náměstí T. G. Masaryka, východní křídlo do ulice Jiráskovy a západní křídlo do ulice Ivanovovy. Severní a západní křídlo je podsklepeno, budova je zastřešena sedlovou střechou. Do náměstí směřuje v přízemí arkádové podloubí, ukončné před krajními osami. Budova je postavena z fortifikačních cihel (32,5 x 16 x 8 cm), s měkkou fasádou a pískovcovými architektonickými prvky. Fasáda severního křídla má 11 okenních os. Obě krajní osy jsou lemovány hladkými svislými lisénami, přízemí členěno pásovou rustikou. V přízemí mezi 2. – 10. osou jsou arkády na bosovaných pilířích, zakončených náběžní hranolovou římsou zdobenou kanelováním. Nad římsou pokračuje pásová bosáž zalamující se do hákových klenáků se zdůrazněným hlavním klenákem u každé arkády. Fasáda je horizontálně členěna pískovcovou podezdívkou, v místě arkád schodištěm o dvou pískovcových stupních, obdélnou pískovcovou patrovou římsou (mezi patry), v 1. patře obdélnou podokenní římsou s podokenními parapety.