prachárna

Jde o třípodlažní objekt na obdélném půdorysu (šířka 11 metrů, délka 18 metrů), jenž má k severovýchodní straně suterénu přistavěno moderní odsazené křídlo (šířka 9 metrů, délka 23 metrů). Střechu tohoto útvaru tvoří travnatá plocha, která rozšiřuje prostor před hlavním průčelím budovy. Přístup k parcele je ze dvou směrů – seshora zahradní bránou od jihovýchodu, zezdola nádvorní brankou od severovýchodu (obojí vsazené do svažující se zaoblené ohradní zdi). Výškové rozdíly terénu vyrovnává venkovní postranní schodiště. Ze tří stran pak lemuje vnější obvod objektu úzký prosklený zákop, vybudovaný při rekonstrukci, který umožňuje jedinečný pohled do základů zdiva. Tento autentický pozůstatek ochranného systému prachárny je přístupný ze suterénu. Dalším obranným prvkem byla mohutná cihlová zeď za jihozápadním průčelím, jejíž zkosený profil dodnes ukrývá podzemní chodbu z 2. poloviny 18. století. Klenutý tunel směřuje k jihovýchodu, kde je po mnoha metrech zakončen zamaskovaným okénkem. Za zmínku stojí také sklep, umístěný v režné zdi za severozápadním průčelím. Vstup do budovy je možný ze tří stran, přičemž okna se uplatňují převážně v patře. Na jihovýchodní fasádě zaujme pozorovatele například kruhová nika, na severovýchodní fasádě pak okna s půlkruhovými záklenky nebo visutý balkon. Hlavní místnost v suterénu je zaklenuta valenou segmentovou klenbou, v přízemí valenou půlkruhovou klenbou a v patře rovným stropem. Stěny jsou ze smíšeného zdiva. Nízká střecha má valbový tvar.