hospoda U slunce se školou

Hospoda U slunce s novodobou přístavbou bývalé školy čp. 26, dvě stavebně rozdílné budovy z konce 17. století (JV křídlo s dvouramenným předloženým schodištěm) a z počátku 20. století (JZ část). Obě stavby vystavěné na terase, stavebně sdružené. Jádro staré části hostince U slunce, obdélné stavba orientovaná souběžně s terasou a krytá sedlovou střechou v ose V - Z. Omítka hladká, členěná kordonovou a okapovou římsou, se slepými rámy v přízemí a zbytky lizén v patře. Okna obdélná s plochými šambránami. Jižní fasáda o 11 okenních osách, po levé straně stavby hlavní vchod s předsazeným kamenným schodištěm, schodiště s plným zábradlím a kamennými pilířky zdobenými čučky. Na čelní stěně schodiště obdélný vchod do sklepa. Východní boční fasáda o 3 okenních osách, v přízemí jsou okna zazděna a v ose je novější vchod. Severní zadní fasáda je na východní straně zakryta přístavbou, zbytek má v patře 7 oken. Sklep pod západní polovinou staré části budovy je přístupný jak zvnějšku tak zevnitř domu. Sklep tvoří vstupní místnost s chodbičkou sklenutou křížovými klenbami s hřebínky a vpředu i vzadu dvojice místností sklenutých valenými klenbami s výsečemi. V přízemí uvnitř starší části budovy je podélně orientovaná chodba sklenutá valeně s výsečemi, jednotlivé prostory jsou řazeny po obou stranách podélné chodby. Vestibul je sklenutý plackou, nad vchodem z chodby do sklepa je oválná štuková kartuš a nad vchodem do jedné valeně klenuté prostory světlík. Tato část tvoří jádro domu. Schodiště do patra plochostropé, patro má podobnou dispozici jako přízemí. Podélná chodba je osvětlena dvěma světlíky. Chodba i místnosti v patře jsou plochostropé. Novější část budovy je přistavěná k západní straně, směrem ke komunikaci má stavba 7 okenních os, ve druhé ose je vchod s ozdobnou supraportou a kartuší. Západní fasáda má 5 okenních os, severní strana přístavby bez oken, na západní straně střechy mansarda. Okna obdélná dělena do kříže se spodní příčlí, podokenní parapety zdobeny geometrickými střapci, fasáda je členěna lizénami.