hospodářská budova I.

Jde o zděnou jednopodlažní budovu - na severu je volná, na jihu se k ní napojuje hospodářská budova čp. 153. Východní průčelí je osmiosé. U severovýchodního nároží je lizéna; v ose první od severu (zprava) je velké dvoukřídlé dřevěné okno v hluboké špaletě (zřejmě vnitřní z dvojitého - vnější křídla chybí). Každé křídlo člení tři vodorovné příčle, na okně je novodobá vnější mříž. V ose druhé od severu jsou novodobé jednokřídlé částečně prosklené dveře; dveřní nika je vyšší, než její současná výplň. V ose třetí od severu se nacházejí starší dvoukřídlá dřevěná vrata rámové konstrukce. Dolní část každého křídla tvoří vodorovně kladená prkna, hořejšek je prosklený, členěný dvěma svislými a dvěma vodorovnými příčlemi na devět tabulek. Osu čtvrtou od severu vyplňuje neotvíravé okno, rozdělené na malé tabulky třemi vodorovnými a šesti svislými příčlemi. V ose páté od severu jsou dvoukřídlá dřevěná vrata v šambráně. Dveřní křídla mají dole svisle kladená prkna, nahoře jsou pak prosklená – rozdělená jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. V ose šesté od severu jsou novodobé částečně prosklené dveře ve špaletě. Následuje vodorovně orientované neotvíravé okno, rozdělené dvěma vodorovnými a třemi svislými příčlemi. V ose osmé od severu jsou pak nové úzké plné dveře ve špaletě. Fasádu ukončuje jednoduchá hlavní římsa. Severní průčelí je v dolní části bez otvorů, nahoře se zvedá v trojúhelný štít. Ve štítu je vysoký otvor, ukončený mírným segmentovým obloukem a vyplněný prkennými dveřmi. Čtyřosá západní fasáda je v současnosti na většině plochy bez omítky, takže je viditelné její smíšené zdivo s převažujícím podílem lomového kamene. Díky zvýšenému terénu jsou okna západního průčelí spíše polosuterénní. Severní úsek, opatřený novější hrubou omítkou, je bez otvorů. Následují dvě vodorovně orientovaná okna, členěná dvěma svislými a třemi vodorovnými příčlemi na devět tabulek (svislé příčle jsou silnější a s profilací). V ose třetí od severu je dvoukřídlé dřevěné okno, osa čtvrtá je dnes zazděná – severně od ní se nachází štěrbinový větrací otvor. U jihozápadního nároží a zhruba v polovině průčelí je k západní stěně přistavěn vysoký omítnutý komín, částečně zapuštěný do objektu. Jižní průčelí je viditelné pouze zčásti, neboť se zde napojuje vedlejší hospodářská budova čp. 153. Fasáda je bez omítky a bez otvorů, trojúhelný štít lehce předstupuje. Budova má sedlovou střechu, krytou vlnitým plechem, na západní straně jsou ve střeše dva vysoké cihlové komíny (severnější je širší a zřejmě i novější). Poznámka: před východním průčelím se dnes nachází kovová konstrukce se střechou z vlnitého plechu.