hospodářská budova II.

Jde o zděný omítnutý jednopodlažní objekt na obdélném půdorysu s mírným rizalitem uprostřed východní a západní strany. Na jihu je objekt volný, na severu se k němu napojuje hospodářská budova čp. 154 (oproti ní má čp. 153 osu posunutou východním směrem, tj. do dvora). Patnáctiosou východní fasádu člení lizénové rámy - oddělují jednotlivé osy, pouze na severní a jižní straně chybí svislá lizéna mezi krajní osou a osou směrem ke středu stěny. V ose první od severu (zprava) je čtvercový okenní otvor, dnes vyplněný skleněnými cihlami. Lemuje ho široká šambrána s hrotovitě rozšířenými rohy. Podobná šambrána se nachází i v ose druhé od severu, kde tvoří orámování vstupního otvoru. Dveře jsou tu dnes jednoduché, novodobé. V následující ose jsou také nové dveře – užší, než segmentově zakončený původní dveřní otvor. V osách čtvrté a páté od severu bylo okno stejné velikosti a se stejnou šambránou, jako v ose první. Dnes jsou však otvory převážně zazděné, pouze nahoře mají jednu řadu skleněných cihel. V ose šesté od severu jsou jednoduché prkenné dveře s prázdným nadsvětlíkem, bez šambrány. Otvor v ose sedmé od severu je větší, než u oken, avšak nedosahuje až na zem. Vyplňují ho dvoukřídlá dřevěná dvířka rámové konstrukce; okolo otvoru je jednoduchá šambrána, dole přerušená. Následující střední osa celé fasády se nachází v mírném rizalitu. Je zde vstup – jednoduché jednokřídlé prkenné dveře, osu rámuje kamenný pravoúhlý portál s ušima – oproti fasádě lehce ustupuje. V ose deváté od severu je nyní novodobý otvor s dveřmi a vlevo od nich pak s oknem. Osy desátou a jedenáctou tvořila již popsaná čtvercová okna v šambránách, avšak bez zvýrazněných hrotů. Dnes jsou otvory převážně zazděné, pouze nahoře je výplň ze skleněných cihel (zazděná plocha lícuje s šambránou, takže společně vytvářejí pole, vystupující z fasády). V ose dvanácté od severu je dřevěné dvoukřídlé okno čtvercového tvaru; každé křídlo člení tři vodorovné příčle, na okně je vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů. V ose třinácté od severu jsou novodobé dveře v obdélném otvoru. Osu čtrnáctou od severu tvoří čtvercový okenní otvor s hrotitou šambránou, výplň je stejná, jako v ose dvanácté. V poslední ose, tj. krajní jižní, jsou dnes novodobé dveře v otvoru menším, než zde byl původně. Severní fasáda je částečně zakryta napojující se hospodářskou budovou čp. 154. Člení ji neúplný lizénový rám - chybí svislá lizéna na pravé straně - v dolní části stěny je obdélný otvor, vyplněný skleněnými cihlami. Trojúhelný štít je bez otvorů. Západní průčelí je dnes převážně bez omítky. Stejně jako na východní straně i zde nalezneme střední rizalit a také lizénové rámy, svislé lizény jsou však v menším počtu. Před severní částí fasády je přístřešek se střechou a stěnami z vlnitého plechu. Ve stěně je jako otvor první od západu malé okénko ve špaletě. Následují jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce; další úsek je zakryt přístřeškem. Střední a východní úsek budovy má na této straně jen málo otvorů – v části západně od středního rizalitu jsou dvě oválná, téměř kruhová okénka ve špaletě, východnější z nich je zazděné. Východně od rizalitu je pak toto okénko jen jedno, nejvýchodnějším otvorem fasády je segmentově zakončený otvor, jehož dolní strana sahá téměř nad terén. Dnes je tento otvor - až na horní úsek, opatřený skleněnými cihlami - zazděný. Jižní průčelí je dvouosé. Dolní část stěny chrání nízký sokl, fasádu opět člení lizénový rám (pouze jeden, mezi osami tedy není svislá lizéna). V obou osách je čtvercové okno v šambráně s ušima a sdruženým hlavním klenákem; ve východnější z nich se nachází dvojité dvoukřídlé dřevěné okno s křídly, rozdělenými vodorovně na tři tabulky. Západnější okno má výplň tvořenou nahoře a dole skleněnými cihlami a uprostřed dřevěnými tabulkami. Obě okna chrání vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů. Objekt má sedlovou střechu s valbou na jižní straně, krytinou jsou plechové šablony. Na východní straně střechy jsou dva výlezy (zhruba v úrovni osy páté a desáté od severu) a vikýř. Ten je situován nad osou třináctou od severu – je dřevěný, bedněný z prken, se sedlovou stříškou. Uzavírají ho prkenná dvířka, boční stěny má oplechované. Na jižní straně střechy jsou další dva výlezy.