hotel - Grandhotel

Dvoupatrový řadový dům s bohatou štukovou výzdobou, orientovaný západní stranou do Havlíčkovy ulice. Po stranách průčelí dvojice mělkých rizalitů, v nich v přízemí půkruhem završené vstupy do objektů (severní původní, s výkladem a maskaronem na trámu oddělujícím světlík, jižní s původním světlíkem s radiálními pruty z maskaronu), oblouky vstupů profilovány, rizality ve výšce pat oblouků přepásány štukovými pásy. Mezi rizality pásová rustika, dvě rozměrná obdélná okna s horními rohy konvex-konkávně vykrojenými, tabulky v těchto rozích jsou vitrajové, skla kruhová, čtvercová a šestiúhelná. Cvikly zdobeny volutovým tvarem a vlajícím páskem. Florální festony propojují tyto ornamenty ve vnitřních cviklech oken s bohatě zavíjeným ornamentem zdobenou kartuší s maskaronem ve vrcholu a florálním závěsem ve spodní části, nesoucí reliéf opilého bakcha s miskovitou číší vína; nad ním nápisy “1872” a “1907”. Patro šestiosé, okna profilovaných šambránách se zvýrazněnými oplechovanými podokenními římsami a konvex-konkávně prohnutými frontony, mezi nimiž a šambránami umístěny různě tvarované rollwerkové kartuše; zdvojená, dovnitř otvíraná. V rizalitech šestikřídlá, mezi nimi dělena písmenem T. V kartuších nad okny v rizalitech písmena “J” (na severu) a “D” (na jihu). V úrovni podokenní římsy po stranách oken v rizalitech umístěny mělké pilastry, pod jejichž patkou a v jejichž hlavicích jsou umístěny bohatou ornamentikou doplněné maskarony, nestejné, expresivní. Druhé patro řešeno obdobně, chybějí písmena v kartuších. Mezi prvním a druhým patrem, vprostřed fasády, přidržují dva okřídlení putti (svírající ve volných rukách svazky makovic (?))vystupující štukové zrcadlo nesoucí nápis “”U JIRÁNKŮ””. vpravo s poškozenou signaturou “...mort PRAHA” Mezi středními okny druhého patra vznášející se ženský akt, ovíjený bujnou draperií, v pravici svírá kalich, do nějž zachytává víno, prýštící z listu ve štítě výše - šestice putti se oddává při lisování vína nejrůznějším formám bakchanálií. Štít, vyrůstající z korunní římsy konkávními prohnutíími je završen konvex-konkávně prohnutou římsou, výjev ozdoben rollwerkovými ornamenty s motivy hroznů, po stranách mělské pilastry se závěsy. Štítky rizalitů segmentové, s oválnými rollwerkovými kartušemi. Korunní římsu nesou krom zmíněných maskaronů na pliastrech též dvojice zvířecích maskaronů a dvojice zavíjených kartuší.