hotel International

Nedílnou součást urbanistického celku tvoří také terasovité zahrady, které se rozkládají při severní a východní fasádě a monumentální rampa se schodištěm, vedoucím na ul. Veselá. Volně stojící, půdorysně značně členitá budova, která představuje jakousi srostlici několika horizontálně vyvinutých hmot, je situována na mírně svažitém terénu, takže vstupní průčelí obrácené do ul. Husovy je osmipodlažní a průčelí do ul. Veselá 10tipodlažní. Hlavní křídlo budovy (železobetonový skelet) o 21 ose ve vstupním průčelí je vedeno paralelně s ul. Husovou a založeno je na půdoryse příčně orientovaného obdélníka. Z jeho pravé poloviny vybíhá přízemní vstupní vestibul, jehož nástupní plochu završuje mohutná desková markýza. Před levou polovinu zadního průčelí je představen jednopatrový objekt restaurace, založený na příčně obdélném půdoryse. K jeho levému přednímu nároží je kolmo nasazeno kryté schodiště, které se na jižní straně přimyká k pasáži Jalta. Napravo od restaurace se táhne terasa se zahrádkou. K severní boční straně přiléhá terasa, vedoucí od Pražákova paláce, která je na straně obrácené do ul. Veselá zakončena dvouramenným schodištěm. U paty schodiště je osazeno sousoší Pohostinnost. Levou polovinu přízemí hlavního křídla členění v šířce 9 os (s výjimkou krajních) jakási pilířová lodžie, jejichž zadní stěna je prolamována okny. První patro, s menšími okny a bez architektonických článků, je lehce zasazené za linii průčelí. Plocha horních šesti pater je členěna čtvercovým rastrem a svírána jednoosými balkony s lehce vysazenou parapetní zídkou. Plochy jednotlivých polí rastru jsou lehce zasunuty za líc průčelí a obloženy jsou skleněnými deskami modrošedé barvy. Dvě suterénní podlaží se pohledově uplatňují na průčelí obráceném do ul. Veselá (spodní je členěno řadou úzkých pilířů, horní čtvercovými okny). Průčelí má 18 os, z nichž pět na jižní straně je vyčleněno mělkým rizalitem. Přízemí restaurace je prosklené, první patro je na čelní a levé boční straně členěno řadou širokých obdélných oken. Severní boční průčelí je prolomeno jednou širokou ústřední osou a plocha jeho druhého patra je obložena abstrakním betonovým reliéfem s kamínkovou mozaikou. Z hmoty dvouosého jižního průčelí na pravé straně vystupují široké lodžie, spočívající na pilířích. Všechny více či méně samostatné jednotky budovy mají rovné střechy.