hotel Otava

Monumentální hotel Otava postavený roku 1899 lékarníkem Rudolfem Dvořáčkem vedle zaniklé Budějovické brány se nachází na nároží dvou ulic Komenské a Chlečické, na samém okraji historického jádra při městském opevnění. Dům se nachází v dominantní nárožní poloze na území městské památkové zóny Písek. Třípodlažní hotel Otava je situován na parcele nepravidelného písmene V, jenž svírá mezi rameny uzavřený dvorek s přístavky, které jsou bez památkové ochrany. V sevření křídel budovy se nachází téměř obdélný dvorek, který je vybetonovaný a slouží pro zásobování restaurace a hotelu. Dvoukřídlá budova hotelu se nachází na půdorysu písmene V se sevřeným dvorem mezi křídly a je situována v nárožní, velmi dominantní a monumentální poloze na okraji vnitřního jádra u hradeb. Střecha je sedlová kryta eternitovou krytinou. Cibulová věžička nad nárožím rizalitem je oplechována. Hotel Otava je architektonicky pojednán v neoremesančním slohu se shodně symetricky pojednanými uličními průčelími, s nárožními rizality a se zkoseným nárožím a s arkýřem přes dvě patra, ve výši 1. a 2. patra. Průčelí jsou bohatě členěna o dvanácti a čtrnácti okenních osách, okna jsou sdružená. Obě dvě průčelí dosedají na mírně předsazený průběžný kamenný sokl. Parter domu je opatřen pásovou hloubkovou bosáží se zvýrazněnými klenáky nad okenními a dveřními otvory. Vrcholové klenáky jsou zvýrazněny mužskými hlavami s rostlinou ornamentikou. Okna v přízemí mají segmentové ukončení, jsou téměř výklaadcová, dřevěná nečleněná s pevným poutcem a jsou ve špaletě. Parter domu je ukončen profilovanou průběžnou kordónovou římsou, která je kryta prejzovou krytinou. Plocha prvního a druhého patra je mezi okny členěna bosovanými pilastry a nárožními pilastry vysokého řádu přes dvě patra. Pilastry dosedají na patku a jsou ukončeny zdobnou jednoduchou hlavicí s halvou lva a s trigrrifem. Mezi prvním a druhým patrem je průčelí zdobeno 11 barevnými obrazy s výjevy z dějin města, které jsou provedeny podle návrhu Mikoláše Alše akademickým malířem Josefem Bosáčkem. Obrazy nesou náměty z historie města: v Chelčického ulice jsou zleva - rýžování zlata na Otavě, hejtman Matěj Louda z Chlumčan vstupuje v čele husitů po mostě do města, rytířský turnaj (inspirace s freskou z roku 1479 v píseckém hradu), vraždění píseckých obyvatel císařským vojskem hraběte Buquoye r. 1619 a bohyně lovu Diana v Píseckých horách; Z Komenského ulice - apoteóza píseckého znaku s českým lvem, bitva u Čížové 22. listopadu 1741, procesí městské slavnosti v r. 1744, venkované z Písecka, písečtí studenti na Zvíkově r. 1861 a voroplavba na Otavě. Technika obrazů je malba fresco-secco. Zbývající plocha průčelí hladká. Okenní otvory v prvním i ve druhém patře jsou ve štukových profilovaných šambránách se sloupky mezi jednotlivými otvory, dosedají na podokenní římsu. Okna jsou jsou pravoúhlá, sdružená, v nárožích o třech okenních otvorech a ostatní o dvou okenních otvorech. Sloupky mezi okny jsou zdobeny ve spodní části trigrifem. Okna v 1. patře jsou doplněna o podokenní předstupující štuková pole dosedající na kordónovou římsu, jenž jsou ornamnetálně pojednána. Okna ve 2. patře ve štukové šambráně s kapkami a se suprafenestrou, s oválným polem a s rostlinou a ornamentální výzdobou. Druhé patro je ukončeno kladím s profilovanou předstupující kordónovou římsou, s obloučkovým vlysem a architrávem. Obloučkový vlys je zvýrazněn květinovou a ornamentální výzdobou. Římsa je kryta prejzovou krytinou. Plocha třetího patra je rovněž členěna pilastry, přičemž nárožní pilastry jsou bosovány a zvýrazněny jednoduchým kvádrem. Plocha mezi pilastry je hladká a prolomena sdruženými okenními otvory s polokruhovým ukončením ve štukových šambránách s postraními klenáky, s vrcholovým klenákem a se suprafenstrou. Průčelí je ukončeno profilovanou korunní římsou, která je rovněž kryta prejzovou krytinou. Nárožní středové rizality jsou vyvrcholeny atikovými štítky s trojetážovým dvouosým volutovým štítem s polokruhovým ukončením. Štítová atika s lemováním po obvodě je členěna pilastry a profilovanými římsami. Plocha je prolomena dvěma okenními pravoúhlými otvory. Krajní rizality vrcholí rovněž volutovým atikovým štítem s polokruhovým ukončením. Štít členěn pilastry a římsami a jedním okenním otvorem v ploše. Zkosené nároží budovy je zvýrazněno arkýřem přes dvě patra dosedající na konzoly s volutami. Plocha arkýře je v obou patrech členěna okenním otvorem ve štukové šambráně se zdobenou suprafenestrou a štukovou zdobenou výplní pod okny. Arkýř je ukončen balkónem s kovovým zábradlím a s polokruhovým vchodem ve štukové šambráně, s klenáky a se supraportou. Dvorní fasády hladké, zcela nestylové, bez profilací a štukových prvků. Fasády jsou členěny okenními otvory v šambránách s podokenní římsou, v okenních osách nad sebou. V přízemí jsou prolomeny dveřní otvory. Fasády jsou ukončeny jednoduchou průběžnou korunní římsou, předsazenou. Severní štítová fasáda má břizolitovou omítku s lizénovým hladkým rámem ve všech patrech. Fasáda členěna malými okenními otvory nad sebou, dodatečně prolomenými. Ve dvoře se nacházejí různé přístavby a přístřešky bez památkové ochrany. Dvůr je na severní straně ohraničen novou zdí, která je tvořena podezdívkou a dřevěným plotem, rovněž bez památkové ochrany.