hotel U Beránka

Budova představuje samostatný blok se členěným půdorysem. Je postavena na mírném svahu od náměstí stoupajícího zámeckého kopce, hlavním průčelím do náměstí. Průčelí do náměstí má přízemí a tři nadzemní podlaží. Technické vybavení je soustředěno do sklepních prostorů a dodatečně zastavěné uličky mezi divadlem a čp. 75. Dům má zčásti mansardovou střechu, omítku hlavního průčelí z umělého kamene a podezdívku asi 1 m vysokou ze žulových desek. Okénka sklepních prostorů do náměstí jsou pod úrovní chodníku, nahoře zamřížovaná, tři vlevo a tři vpravo od hlavního vstupu do divadla. Průčelí má excentricky mimo střední osu arkýř a dva obloučkové štíty nad střechu. Asymetricky ke střední ose stavby v průčelí. Přízemí má osm os. První osa zleva je vstup do hotelu, další tři osy jsou okna kavárny a pátá osa vstup do divadla a restaurace. Dveře do hotelu jsou nové /1994/, dřevěné, dvoukřídlé, novosecesní. Spodní část dveří má kasetové výplně, nade dveřmi tři okna s dekorací snítek růží v provedení vitráže. Dveře v horní části v segmentu. Nade dveřmi v segmentu prohnutá a ke dveřím přisazená dřevěná stříška s měděným oplechováním nahoře. Konzoly nesoucí stříšku s dekorem olivových ratolestí a v kruhu pozlacených písmen HB /Hotel Beránek/. Nad stříškou je kruhové okénko členěné devíti tabulkami. Za hlavními dveřmi další dveře oddělující zádveří. Průčelí až do výše stříšky nad vstupem do hotelu je vyznačeno visáží. Tři osy oken vpravo vstupu do hotelu jsou velká okna jednotabulové, nahoře se segmentem a sedmi okenními tabulemi svisle členěnými v segmentu. Rám oken zdobený mezi segmentem a spodním oknem plastickým řezbářským pásem čtverců s kolečky. Bosáž od hladké omítky nad ní odděluje pás opisující oblouky oken. Je plastický, svisle žlábkovaný. Portál hlavního vstupu do budovy je společně s arkýřem nad ním umístěn excentricky a vystupuje před průčelí. V horní části portálu po jeho levé a pravé straně dvě alegorické ženské postavy s alegorickými znaky divadla – s maskou, a hudby – s lyrou. Ve středu segmentu vstupního portálu je znak města. V jeho horní části vročení 1570. Nad znakem města znak s Českým státním lvem. Od levé strany figury nahoru a kolem znaku města a kolem figury vpravo opět dolů je zavěšen propletený závěs květinové girlandy. Vstup je zapuštěn do budovy v hloubce ústupku po stranách dvě volné niky. Dveře vstupní jsou dvoukřídlé, dřevěné ve spodní části s kasetovou výplní. Ve výši mosazného madla je geometrická dekorace mosazné mříže. Dveře prosklené a po stranách v rozšíření jedna tabule úzkého okna na každé straně dveří. Nade dveřmi segment s oknem svisle členěným na šest polí skel. Nad vchodem na stupňovité římse vysazený arkýř., který prochází přes dvě nadzemní podlaží a má dvě okenní osy úzkých oken do průčelí a jednu okenní osu do strany. Přízemí od prvního a druhého poschodí odděleno nevýraznou římsou. Pod římsou na levé straně nápis v keramické mozaice, barevně „HOTEL U BERÁNKA“, vpravo pod římsou „KAVÁRNA A RESTAURACE“. Nápis je položen i s dekorem na délku tří okenních os vlevo a vpravo průčelí. První podlaží – pět okenních os vlevo od arkýře a čtyři okenní osy vpravo od arkýře. Kolem oken šambrány, podokenní římsy a nad oknem římsy v segmentu. Okna čtyřdílná, osmitabulová. Okno v poslední pravé ose pravé části průčelí je francouzské s výstupkem na malý balkon vydutý vpřed v oválu s kovanou mříží zábradlí i madla. V mříži se opakuje dekor olivové snítky a závitnice. Pod balkonem pamětní deska z černého mramoru s nápisem: „Odsud 28.dne měsíce října 1918 podána náchodským radostná zvěst, že obnoven Český stát“. Druhé podlaží – tři okenní osy vlevo průčelí ve střední ose vpřed vydutý balkon na stupňovitých konzolách. Ze stran zábradlí obezděno, vpřed kovaná mříž provedená stejně jako na balkoně vpravo průčelí. Nad střední osou balkonu je dvoustupňový obloučkový štít s oknem ve střední ose. Okno má segment a dekorativní šambránu, třikrát zalomenou podokenní římsu. Pod římsou reliéf ležícího beránka. V uších štítu vlevo a vpravo dekor plastických váz. Čtvrtá a pátá okenní osa zleva zasazena do mansardové střechy pokryté anglickou břidlicí. Vpravo arkýře tři okenní osy a čtvrtá opět v mansardové střeše. Obloučkový štít vpravo od arkýře je o něco vyšší než štít v levé ose průčelí. Arkýř přesahuje do druhého nadzemního podlaží a nad ním je osmistěnná cibulová báň stříšky završená osmistěnnou lucernou. Nahoře kovová špice a v kovaném kruhu dekorace kohouta. Okraj stříšky má měděné oplechování s dekorací vyklepanou do plechu. Třetí nadzemní podlaží – štít v pravé části průčelí má ve třech nadzemních podlažích tři osy oken. Okna čtyřkřídlá, šestitabulová a pod každým oknem podokenní římsa s geometrickým dekorem na měděném oplechování. Nad trojicí oken společná nadokenní římsa a nad ní barevná mozaika /bílo-červená/ s nápisem „Městské divadlo Dr.J.Čižka“ Po stranách maskarony vousatých mužských hlav. Pravé průčelí na nároží do náměstí má armování z umělého kamene, stejné jako omítka. Celá fasáda průčelí natřena světlým okrem. Vpravo průčelí budovy vjezd do dvorku. Velká dvoukřídlá dřevěná vrata se segmentem nahoře a drobným reliéfem geometrického tvaru ve středu segmentu nahoře. Vrata mají pro každé křídlo výplně se šikmým šalováním. Výplně pobity mosaznými dekorativními hřeby. Kliky o kování kolem nich mosazné. Severovýchodní fasáda je členěné přístavbami třikrát pravoúhle předstupujícími před původní průčelí. Původní průčelí tvoří tři okenní osy divadelního sálu. Okna výrazně členěná na tři části v prvním poschodí a na šest částí ve druhém poschodí. Dvůr mezi divadlem a historickou farou je zastavěn. V zadní části /směrem k zámku/ je terasa se zábradlím a z ní vstupy do zákulisí. V prostoru fasády zákulisí jsou vždy tři a tři osy oken sdruženy. Z přízemí /první posch.nad náměstím/ jsou vstupní velká vrata. Vrata dvoukřídlá, dřevěná s kasetovými výplněmi. Schodiště k nim přes rampu. Dodatečná přístavba má stejná vrata se vjezdem, ale přímo z terénu. Nad levými vraty, nad střechou přístavku je obloučkový štít se čtvercovým okénkem šestidílným ve střední ose. Ve střední části sedlové střechy nad hlavním sálem je mědí oplechovaná mědí. Nad jevištěm je budova zvýšená o jedno poschodí a pod střešní římsou okna s maskarony na nárožích stavby. Severní průčelí – sedm okenních os na svislé části střechy oplechované mědí. V přízemí v sedmé ose zleva vstup pro osoby po schodišti zakrytém klenutou oplechovanou stříškou. Je podepřena dvěma kovovými sloupy. Západní strana – v přístavbě jednoduchá okna v původní části budovy dřevěná čtyřdílná osmitabulová. Vnitřní dvůr v několika stupních částečně zastavěn. Západní strana původní stavby míří do proluky bez oken na zdi. Interiéry