hotel U Modré hvězdy

Budova byla postavená na místě staršího objektu v roce 1912 podle architektonického návrhu architekta Antonína Hübschmanna. Již od prvopočátku byla koncipována jako hotel se stravovacím a ubytovacím zázemím. Jednotraktový objekt se nachází na přibližně obdélné parcele, spojující západo- východním směrem Palackého náměstí s ulicí Na Hradbách. Západní část přízemí hotelu přechází do úzkého přízemního objektu, ukončeného ulicí Na Hradbách - ten ale nebylo umožněno vlastníky zpracovateli průzkumu navštívit. Rovinatost ploch průčelí do náměstí je doplněna v patře dvojicí mělkých okrajových pilastrů a při středové ose průčelí párem mohutných žlábkovaných (kanelovaných) obdélných pilířů, vystupujících až nad horní hranu zastřešení. Pravoúhlá soustava říms a koncentrických obdélníků oken v průčelích byla pohledově sjednocena do celistvě působící horizontálně pojaté obálky domu. Vzhled a výraz průčelí je založený na střídání rozdílných strukturálních povrchů omítek. Do prostoru Palackého náměstí se hotel napojuje dvojicí vchodů, jedním z předsazeného jednoramenného schodiště a druhým širokými dvoukřídlými kazetovými dveřmi. Původní interiér hotelu nebyl v minulosti poznamenán výraznějšími mladšími dispozičními úpravami a zůstal tak prakticky nezměněný. Novodobé menší zásahy byly provedeny zejména v přízemí v kuchyňském zázemí hotelu, ve sklepě a upravená byla také sociální zařízení v přízemí i v patře. Ústředním prostorem hotelu je za vstupní halou s recepcí v přízemí se nacházející sál s originálně architektonicky ztvárněnými povrchy – stupňovitě hloubkově odstupňovaným obdélným zrcadlem na stropě a kazetovými štukovými zrcadly na všech obvodových stěnách sálu. Ze vstupní haly, prosvětlené velkým skleněným světlíkem ve stropě, jsou přístupné další prostory hotelu: recepce, salónek s jídelnou, schodiště do patra, sociální zařízení a komplex kuchyně se zázemím. Hostinské pokoje a jejich sociální zázemí se nacházejí v patře po obvodu široké obdélné podesty s proskleným středem, přístupné po dvouramenném schodišti s kamennými stupni. Podesty schodišť i přístupové chodby k pokojům jsou kryté maloplošnou secesní zádlažbou s různými vzory a motivy. Prostor schodiště je prosvětlený v úrovni střechy se nacházejícím skleněným sedlovým světlíkem. V podkroví se rozkládá prostorná půda, středová část jejího půdorysu je zastavěná obvodovými stěnami schodišťového prostoru. Podlaha půdy je celoplošně pokrytá pálenými půdovkami. Pod půdorysem přízemí se rozkládá rozsáhlý sklepní prostor, sestávající z na sebe navazujících zaklenutých místností, sloužících v minulosti zejména jako skladové zázemí kuchyně hotelu. V objektu se dochovaly téměř veškeré původní výplně dveří a oken, včetně původního zasklení. Dřevěná okna i dveře většinou již ale nemají původní kování. Bez větších zásahů zůstaly původní mozaikové podlahy chodeb i podest a prkenné podlahy v pokojích. Nová podlaha z keramické dlažby byla nedávno položená v sále a v hale. Starší opravy či dílčí výměny částí původní zádlažby byly provedené v chodbě před vstupy do místností kuchyňského zázemí v přízemí. Stropy pater jsou dřevěné trámové, dělící příčky mezi pokoji dřevěné, s oboustranným obložením pravděpodobně dřevocementovými deskami. Vnější vzhled objektu se od původního architektonického návrhu Antonína Hübschmanna takřka vůbec nezměnil. Výrazný, terracovou omítkou krytý sokl obepíná prostory suterénu. Vnější plášť přízemí je provedený liniově horizontálně strukturovanými omítkovými plochami, v patře omítkami hladkými. Název hotelu je vyvedený štukovými písmeny v ploše hladkého širokého horizontálního pruhu omítky mezi patry. Průčelí do náměstí je prolomené ve třech osách čtvercovými okenními otvory s dřevěnými trojdílnými špaletovými okny. Objekt završuje nízká valbová střecha, krytá ze strany náměstí štítem. Salónek s jídelnou je přístupný samostatným vchodem z náměstí po předsazeném jednoramenném schodišti s plnou zdí na místě zábradlí, krytém nízkou stanovou stříškou, podpíranou dvojicí masivních pravoúhlých pilířů. Vstupní kazetové dveře do salonku s jídelnou jsou částečně prosklené, do chodby vedoucí k recepci jsou navíc završené vysokým proskleným nadsvětlíkem.