hrad Lichnice, zřícenina

Hrad je vybudován na trojúhelné plošině na vysokém kopci Světlík, chráněné ze západu hlubokou Lovětínskou roklí a z jihu strmým svahem. Po obvodu jej vymezuje hradební zeď a zbytky parkánu, z jejichž linie vystupuje do příkopu věžová brána. Dvě linie původního opevnění jsou již zničeny (jejich místo z části překrývá dnešní ves Podhradí). Dochovala se vnitřní linie opevnění sestávající se z mohutného valu a příkopu. V pozdně gotické fázi byl vystavěn barbakán coby aktivní prvek dělostřelecké obrany (severoseverovýchodně od hradu). Pravděpodobně za třicetileté války byla před jihovýchodní okrouhlou věž představěna štítová polygonální zeď. Zástavba vlastního hradu je torzální, příkopem je rozdělena na jižní a severní část. Menší jižní část obsahuje zbytky obytného paláce, v ní dominuje vysoké torzo, považované někdy za věž s břitem. Ve větší severní části se nacházejí zbytky čtyřbokého paláce se západním křídlem a ve východním nároží zbytek kdysi obytné válcové věže, proměněné na rozhlednu, před jsou níž na ploše nádvoří rozeznatelné základy další stavby.