hrad Oheb, zřícenina

Hrad dvoudílné dispozice, obehnaný výraznou fortifikací vystavěnou až v později, pravděpodobně na přelomu poděbradského a jagelonského období. Do vlastního hradního areálu se vstupuje od východojihovýchodu čtverhrannou vstupní branou. Od ní směrem jihojihozápadním se nacházejí dvě stavby - víceprostorová stavba ve střední části a čtverhranná stavba na jižním nároží obvodové (čelní) zdi. Ve střední části hradu se nachází hradní cisterna. V "zadní", tj. severozápadní části hradu se nacházejí relikty dalších - obytných a hospodářských - budov. Nejvýraznější z nich je čtverhranná věžovitá stavba (snad obytná věž) nacházející se v nejvyšší části hradní dispozice. Tato stavba je ale až z pozdější fáze - je součásná s výstavbou vnějšího opevnění, tedy přibližně ze 70 - 80. let 15. století. Vnější opevnění bylo vystavěno na místě původní fortifikace, konkrétně na koruně valu vzniklého na vnější straně hradního příkopu. Nejmohutnější je vnější opevnění na jihu až jihojijovýchodu. Tato část opevnění je prohnuta dovnitř, což umožňovalo křížovou palbu. Hradba byla prolomena branou u východojihovýchodního nároží, vlevo od ní se nachází uzavřená bašta uvnitř čtverhranná, z vnější části oblá. Poté hradba pokračuje na jihozápad a poté se láme a směřuje přibližně jižně, poté následuje otevřená polokruhovitá bašta a celý tento úsek je zakončen protáhlou baštou na jihu. Všechny bašty byly opatřena střílnami, ve vlastní hradbě byla pouze jedna střílna. Vpravo od vstupní brány běží fortifikace severoseverovýchodním směrem, ale není již tak mohutná jako v čelní části hradu. Obklopuje celou hradní dispozici kromě partie nad srázem nad řekou.