hrad Strádov, zřícenina

Hrad sestává z předhradí a vlastního - snad dvoupalácového - jádra, hradní dispozice je orientována přibližně ve směru severojižním. Jižněji umístěné předhradí je od okolního terénu odděleno valem a příkopem a jsou zde patrné relikty staveb, z nichž nejvýraznější je valeně klenutý sklep. Dalším výrazným prvkem nacházejícím se na předhradí, je cisterna. a uměle upravený skalní výběžek na východoseverovýchodním okraji areálu. Jihovýchodně od předhradí, ještě před jeho vlastní fortifikaci byl - zřejmě dodatečně - předložen příkop a val, jeho výstavba nebyla dokončena. Vlastní hrad je od předhradí oddělen cca 6 m širokým příkopem. V jeho areálu jsou patrné zbytky obvodových zdí a stopy po dvou stavbách, přičemž z jižnější stavby se dochovala stěna s portálem (o povaze této stavby nepanuje shoda - buď jde o obytnou věž nebo palác).