hrad Víckov

Lokalita představuje zříceniny hradu na krátkém pravobřežním výběžku do údolí Loučky. Hrad využil strmých stěn údolí, avšak od široké náhorní planiny před hradem se musel oddělit široce rozevřeným obloukem příkopu. Skalnaté podloží nedovolilo při délce příkopu 100 m větší šířku než 12-13 m a hloubku oproti předpolí jen 2-3 m. Obvodní hradební zeď o síle 1,8 m jen pasivně sledovala okraj příkopu a chyběly jí i obranné prvky pro boční střelbu. Z líce zdi vystupuje jedině hranolová branská věž v severozápadním cípu nepravidelně šestiboké dispozice, blížící se oválu. Rozvrh byl dvojdílný a věž zprostředkovala vstup do trojúhelného předhradí. V něm se nachází jediná stopa po dlouhé, možná jen dřevěné budově přistavěné k západní hradbě. Od zadního hradu byl přední oddělen jen hradbou, příkop chyběl. Zadní hrad má dost rozlehlé nádvoří, v jehož severním koutu, nad srázem stojí ruina poměrně krátkého, zřejmě trojprostorového paláce (17x8,5 m). Měl proto úzké místnosti, z nichž přízemní, valeně klenutou obsahuje jeho východní konec dochovaný do výše prvního patra. Kvůli rozměrům a velikosti suťového kuželu mohl mít i věžovitý charakter a tak mohl přispívat k obraně brány, která byla prolomena v dělící hradbě. Dlouhá kamenná budova stála i při jižní hradbě a zůstaly po ní fragmenty zdiva a prohlubně po suterénech. Zadní díl se tak zástavbou podobá venkovským dvorům a řadí se tak k dvorcovým dispozicím. Chráněná plocha lokality je 3824 m2.