hradební zeď

Dochovaný zbytek ohradní zdi se čtyřmi opěráky z vnější, severozápadní strany. Jedná se o ohradní, původně snad fortifikační torzo zdi zámeckého areálu. Opevnění nebylo dochováno neexistovalo již počátkem 18. stol. První zmínka o hrazení města je v městských knihách v 17. stol. bylo zřejmě starší datace, jednalo se však s největší pravděpodobností o lehké opevnění ve formě valů, palisád a jednoduchých bran. Zeď pozdně gotická, navazuje na západní křídlo Nového zámku (SZ Dačice), probíhá severojižním směrem od zámku v celkové délce cca 30 m. Průřez hradbou výšky cca 4 m je stupňovitý, s šířkou zdiva v patě asi 90 cm a v horní polovině výšky asi 45 -50 cm. Tato změna tloušťky hradby je tvořena z vnitřní strany ochozem, krytým cihelnou dlažbou ve spádu. Zdivo šíbrové kamenné se zatřenou maltou ve spárách, v horní partii zdivo smíšené (kámen + cihly). Pod korunou z cihel kladených na plocho jsou vytvořeny střílnové otvory ve tvaru zámku. Vnější opěrné pilíře (výšky cca 3 m) jsou postaveny z kamenného zdiva se zatřenými spárami, neomítané. Doklad středověkého opevnění panského sídla s transformací na čistě ohradní systém z pol. 18.stol. V rámci urbanistické struktury součást původní půdorysné stopy areálu zámku.